Restantele salajenilor au explodat in decursul unui an. Bancile trec la executari silite.
Peste 121 de milioane de lei, adica mai mult de 1.200 miliarde de lei vechi, reprezentau datoriile salajenilor catre banci la finele lunii noiembrie 2009, potrivit raportului Bancii Nationale a Romaniei. Suma este de aproape cinci ori mai mare decat in urma cu un an.
Ajunsi in imposibilitatea de a-si plati ratele, tot mai multi salajeni risca sa-si piarda locuintele. Nevoite sa-si recupereze banii dati sub forma de credite inainte de criza, bancile din Romania recurg la masuri extreme si isi executa silit clientii rau-platnici.
Leumi Bank, spre exemplu, a scos la vanzare un teren intravilan in Criseni, in suprafata de 3.329 de metri patrati. Raiffeisen Bank a programat pentru finele lunii in curs doua licitatii pentru vanzarea unui apartament cu doua camere si a unei case cu gradina, ambele imobile fiind situate in Zalau. Si Banca Comerciala Carpatica a decis sa-si execute silit doi clienti zalauani, carora le vinde la licitatie publica apartamentele cu trei camere.
Bancherii spun ca executarea silita este o masura la care institutiile bancare apeleaza doar dupa ce au epuizat metodele de recuperare a imprumuturilor pe cale amiabila. “In prima instanta incercam sa venim in intampinarea celor care au probleme cu rambursarea creditelor, oferindu-le refinantari, reesalonari ori perioade de gratie”, ne-a declarat reprezentantul unei banci in judet.
De cele mai multe ori, bunurile scoase la licitatie isi gasesc greu un nou proprietar, in principal din cauza preturilor relativ ridicate. Ba mai mult, potentialul cumparator trebuie sa depuna in contul bancii o garantie de participare in valoare de 10 la suta din pretul de incepere a licitatiei, desi nu are dreptul sa vada locuinta inainte.
Daca imobilul nu se adjudeca de la prima licitatie, procedura este reluata la o data ulterioara, iar pretul de strigare, diminuat cu 25 la suta.