Scriam in cotidianul nostru din 23 august ca in urma concursului de ramanere pe posturi din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Salajul are ocazia sa scape de nepriceputii din agricultura. Bineinteles daca acel concurs ar fi atins cat de cat standardele corectitudinii. Din obiectiile primite la redactie reiese ca apele n-au fost chiar atat de limpezi precum credeau unii concurenti si ca ele s-au tulburat mai cu seama in timpul celei de a doua probe a examenului, cea care a constat in interviu. Unul dintre directorii adjuncti ai DADR Salaj, al carui nume am fost rugat sa-l pastrez in anonimat, afirma ca exista mari nemultumiri in institutie pe marginea desfasurarii concursului si a notarii candidatilor. Chiar si liderul de sindicat Dorel Ioan Dumitras, membru in comisia de examinare, recunoaste ca au fost si exceptii in modul de examinare, dar alte explicatii n-a dorit sa enunte.
EMOTIILE SUNT DE VINA
Daca proba scrisa s-a desfasurat in conditii normale se spune intr-un e-mail primit la redactie, la proba orala lucrurile s-au schimbat radical si rezultatele au fost total neasteptate. De la Unitatea Fitosanitara Salaj (unitate in subordonarea DADR) primim o sesizare ca iunul dintre concurenti a primit la proba scrisa un punctaj mediocru de 56 de puncte (maximul fiind de 100 de puncte iar minimul de 50) ca numai dupa o zi, la sustinerea probei orale, sa obtina 95 de puncte si sa se afle in fruntea listeii. Nici un alt specialist din cadrul acestei Unitati Fitosanitare si nici din cadrul DADR nu a obtinut o asemenea notai. Interpelat in acest caz, Dorel Dumitras explica situatia creata prin prisma starii emotionale pe care a avut-o concurentii la proba orala. iUnii n-au putut scoate o vorba, altii s-au dezlantuit pur si simplui, spune liderul de sindicat. O fi si asta o explicatie! Cat de plauzibila ii lasam pe cititori sa se pronunte.
SUNT ORDINE DE SUS CINE RAMANE SI CINE PLEACA
Si fiindca veni vorba despre punctaj, intr-o alta scri-soare suntem informati ca iacei candidati care la proba scrisa obtinusera note mari si, mai mult, se asteptau la punctaje maxime la proba interviului (sustinuti aici si de fisa de pontaj a interviului in care sunt consemnate raspunsuri corecte la toate intrebarile) au avut surpriza sa primeasca punctaje extrem de mici, intocmai pentru a nu se incadra intre cei castigatori. S-au depus contestatii, iar raspunsul neoficial a creat stupoare in randul acestora: iDa, meritati punctaj maxim, grila de examinare a interviului va da dreptate, insa stiti si dumneavoastra sunt ordine de sus cine ramane si cine pleacai.
SERES DENES N-A FOST STRAIN DE EXAMEN
O alta sesizare se refera la deputatul UDMR Seres Denes, care a sugerat comisiei ca doi candidati simpatizanti ai acestei formatiuni politice, sa fie printre cei alesi, indiferent de prestatia acestora. Ca nu au cunostinte minime de utilizare a calculatorului, ca nu au indeplinit nici macar baremul la proba scrisa, pentru a avea dreptul sa participe la proba de interviu nu este important. Important este ca sunt simpatizanti ai UDMR. Si fiindca veni vorba despre Seres Denes, numele lui a mai fost legat de un caz de trafic de influenta cand si-a angajat fiica (Eniko Bologh) la APIA Salaj. Membrul comisiei, Dorel Dumitras, n-a dorit sa comenteze interventia lui Seres, lasandu-ne cu ochii in soare.
Politicul si-a facut bine treaba
Cum nu iese fum fara foc, nemultumirile unor concurenti sunt indreptatile. Politicul, prin traficul de influenta, si-a facut si de data asta treba. Si i-a iesit ca la carte. 28 de angajati, printre care si nepriceputi (exceptiile invocate de Dumitras) raman in structurile agriculturii salajene. Alte 24 de persoane sunt in preaviz pana la data de 1 octombrie. incotro vor apuca, nici ele nu stiu. Cert este ca agricultura salajeana nu beneficiaza nici de acum incolo de un colectiv de specialisti bine sudat. Sistemul nu a fost curatat. A fost mai mult manjit pe ici pe colo, pentru a i se da cat de cat o fata. Ce-i drept o fata zbarcita precum societatea in care traim.