Agentii de politie din comune isi muta catrafusele la noile locuri de munca, in timp ce hotii dau iama la cartofi si malai.
Restructurarea Politiei face ca, de saptamana aceasta, pos-turile de politie din comunele salajene sa functioneze cu un singur politist, mai exact seful de post. Ceilalti politisti se muta la noile sectii infiintate si vor lucra in trei schimburi, asigurand serviciul de patrulare si interventie la evenimentele sesizate prin apelul unic de urgenta 112. Politistul ce ramane la postul de politie din comuna va asigura doar legatura dintre cetateni si structurile de politie prin preluarea sesizarilor sau a petitiilor. In urma reformei aplicate de Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, in Salaj se infiinteaza opt sectii de politie: Sectia Crasna cu un numar de 18 politisti, Sectia Nusfalau cu 16 poltisti, Sectia Sarmasag cu 13 politisti, Sectia Zalau cu 22 de poltisti, Sectia Sinmihaiu Almasului cu 23 de politisti, Sectia Jibou cu 17 politisti, Sectia Ileanda cu 21 de politisti si Sectia Hida cu 12 politisti. Politistii adunati de pe la sate sunt reasezati pe posturi, iar functiile in cadrul sectiei vor fi stabilite printr-un concurs ce se va desfasura in luna septembrie. Chiar daca nu au fost scosi din sistem agenti de politie de la ordinea publica, cetatenii incep sa constien-tizeze consecintele restruc-turarilor ministrului Igas. Chiar si politistii isi pun intrebari cum vor functiona de-acum inainte, insa nu indraznesc sa vorbeasca. Primarilor din comunele salajene nu le-a fost insa frica si au vorbit! Ei sunt cei care au contactul direct cu cetateanul si cunosc cel mai bine situatia de la sat, astfel ca au transmis mesajul concetatenilor lor. Infrac- tionalitatea a crescut, salariile nu ajung de la o luna la alta, dar mai sunt si sate cu etnici rromi care dau batai de cap locuitorilor. In tot acest timp guvernantii vorbesc despre siguranta cetateanului, cand nici pana acum nu aveau bani sa asigure nece-sarul de combustibil pentru masinile de politie, hartie si alte consumabile pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu.
Sandu Berceanu, primarul comunei Mesesenii de jos
Va fi furat tot satul
„O sa functioneze prost totul in urma acestor modificari. Comuna Meseseni o sa apartina Sectiei de Politie Zalau, dar ce ma fac eu cu un singur politist cand inainte aveam doua-trei spargeri de locuinte pe zi? Avem aproximativ 350 de cetateni de etnie rroma care frecvent creeaza probleme si pana respectam birocratia va fi furat tot satul. Le va fi foarte greu politistilor sa asigure linistea si ordinea publica chiar si in conditiile in care vor patrula. Numai ca bani nu are cine sa ne dea – nici noua la primarii si nici politistilor – cu ce vor face patrularea? In plus, comuna Meseseni este locali-tate de tranzit catre Zalau si se intampla tot felul de incidente. De exemplu, ieri, un grup de rockeri a oprit in centrul satului sa-si faca necesitatile fiziologice. Au fost luati la intrebari de catre seful de post. Intr-adevar, era imbracat civil, dar a fost agresat de catre cei din grup. Exemplele acestea se vor inmulti intr-un timp cat mai scurt si doamne fereste sa se agraveze”.
Florian Bonte, primarul comunei Sag
Oamenii nici nu stiu ce-i asteapta
La Sag, etnicii rromi sunt vreo sase sute la numar si mai fac probleme din cand in cand. Totusi, primarul Florian Bonte se intreaba cum se va descurca un singur politist la o populatie de trei mii cinci sute de persoane si o suprafata de peste 8000 de hectare, mai ales ca distanta de la Sectia de Politie Crasna este de vreo 15 kilometri. „Nu sunt in masura sa spun daca si stemul va fi functional, deoarece n-am simtit inca de e bine sau rau. N-ar fi o problema asa mare daca politistii ar fi operativi si vor avea dotarile corespunzatoare. Oricum, eu am in plan ca pe anul viitor sa facem demersurile necesare sa infiintam politia locala, macar vreo patru persoane sa am in permanenta in comuna. E o solutie mai sanatoasa sa fie oameni aici care sa se ocupe de siguranta cetateanului. Inca oamenii nu reactioneaza pentru ca multi nici nu isi dau seama ce se intampla de fapt”.
Calin Prodan, primarul comunei Simisna
Va fi un experiment
Norocul primarului din Simisna este ca marea majoritate a rromilor din comuna sunt plecati prin strainatate la munca si cei ramasi acasa nu fac prea mari probleme, decat ceva batai si furturi. „Va fi un experiment tot acest fenomen: daca va fi mai bine sau mai rau abia peste o luna de zile vom putea spune cand vom avea si primele rezultate. Oricum, posturile de politie pana acum nu prea aveau bani pentru hartie, pentru combustibil, dar poate ca noile sectii vor primi bani mai multi”, a declarat primarul Prodan.
Socaciu Ioan, viceprimarul comunei Dragu
Hotii lasa oamenii fara recolta
La Dragu oamenii sunt bulversati de ceea ce se intampla. De la inceputul saptamanii politistii isi muta arhiva si lucrurile la Hida, iar cetatenii de etnie rroma fura si produc tot felul de scandaluri. „Seful postului de politie este momentan in concediu, iar furturile si scandalurile se produc saptamanal. Problemele cele mai grave sunt aici in Dragu si in satul Voivodeni, iar cei opt kilometri de la Hida se parcurg cu greu deoarece drumul este foarte rau. Intr-adevar, saptamana trecuta am apelat la cei din Hida si au venit destul de repede, dar acum e perioada cand se fura cartofi si porumb. Rromii isi trimit copiii la furat ca sa nu poata fi pedepsiti si ar fi nevoie de cativa agenti in permanenta. Oamenilor nu le convine sa cheltuie bani pe agricultura iar cand sa culeaga roadele se trezesc fara recolta”, a declarat viceprimarul comunei Dragu. Exemplele de acest gen pot continua. Exista localitati aflate la 20 – 30 de kilometri departare de sectia de politie la care sunt arondate – de exemplu comuna Babeni este arondata Sectiei Jibou sau comuna Zalha la sectia Ileanda. In cazul in care se va isca o bataie intr-o discoteca sau alte asemenea intamplari, viata unicului politist din post este pusa in pericol pana sa ajunga echipele de interventie rapida.
Raiul hotilor – Politia rurala a inceput reorganizarea
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...