In sapte luni, numarul animalelor din judet a crescut cu 12.797 de capete. Cea mai spectaculoasa crestere s-a inregistrat la guitatori. Scade insa numarul vacilor.
Daca la nivel national exista semnale ca numarul animalelor este in usoara sau accentuata scadere, nu acelasi lucru se poate spune si despre numarul animalelor din judetul Salaj. Efectivele de animale din judetul nostru sunt in ascensiune, cu exceptia bovinelor. Astfel, fata de primul trimestru din acest an, numarul animalelor existente in judet, la data de 26 septembrie, este mai mare cu 12.797 de capete. Potrivit lui Mircea Martin, director executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, cea mai spectaculoasa crestere in perioada amintita au inregistrat-o suinele. Daca la 31 martie 2011 numarul porcilor din judet era de 58.211, in 26 septembrie guitatorii au ajuns la 64.721. O crestere cu 6510 capete.
Tot in perioada analizata sunt inregistrate usoare cresteri ale efectivelor de animale aflate in gospodariile populatiei si cresteri mai semnificative in marile ferme. Interesant este faptul ca, fata de trimestrul precedent, in evidenta DSVSA Salaj au aparut 3.005 capete de ovine, 677 de capre si 11 cabaline. Unul din principalele motive al cresterii efectivelor de animale este si acordarea se subventii mai substantiale in 2011 pe cap de animal. De pilda de la 40 de lei subventia pe cap de ovina in 2010, anul acesta a crescut la 60 de lei. La bovine de la 400 de lei la 550 de lei. Asa se face ca la ora asta in judet sunt inregistrate 295.300 de oi si 11.275 de capre. Efectivele de pasari au crescut si ele cu 50.770, cu precadere la gaini, pentru ca gastele, ratele si curcile s-au cam imputinat. Numarul familiilor de albine a sporit si el in cele sapte luni de la 30.868 la 33.152. Deci un plus de 2.284 de stupi.
Trist este faptul ca de 20 de ani incoace numarul bovinelor se imputineaza pe zi ce trece. Nici perioada analizata nu face exceptie. De la sfarsitul lunii martie si pana la acest sfarsit de septembrie efectivele de bovine s-au imputinat cu 500 de capete (de la 29.180 la 28 680). Cu ani in urma, motivul instrainarii animalelor era desfiintarea centrelor de colectare a laptelui. Acum, spun specialistii din agricultura, principalul motiv al reducerii efectivelor de bovine in judet este costul foarte ridicat al furajelor si nutreturilor, coroborat cu lipsa unei piete de desfacere suficienta pentru animale, in cazul fermelor, si imbatranirea populatiei la tara care nu mai are posibilitatea de a-si creste animalele in cazul gospoda- riilor. Scumpirea furajelor si a nutreturilor face tot mai grea cresterea animalelor in marile ferme. Astfel, daca in toamna anului trecut un kilogram de furaje concentrate costa 60 de bani, in prezent pretul acestora a ajuns la un leu. De asemenea, pretul unui balot de fan a crescut de la 5 lei in toamna, la lei in prezent, iar al celui de lucerna a crescut de la 8 lei in toamna la 12-13 lei in prezent. In ceea ce priveste asternutul sub vaci, pretul unui balot de paie a fost majorat de la doi lei in toamna anului trecut, la 4-5 lei in prezent.
Radiografie prin zootehnia salajeana
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...