Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că programul de reînnoire a parcului auto pentru 2022 va debuta pe 4 februarie, în Vinerea Verde, și aduce o serie de schimbări.
Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor avea o valabilitate de trei ani. Cea mai importantă noutate anunțată de oficial este reprezentată de faptul că programul acceptă acum casarea a două mașini.
Legea permite casarea unui vehicul nu mai vechi de șase ani (de la data fabricației sau a primei înmatriculări pe teritoriul României). Valabilitatea notei de înscriere va fi acum de 300 de zile, față de 240, iar clienții pot radia mașinile vechi până la momentul emiterii facturii autoturismului nou.
În plus, Programul Rabla are în plan o etapizare a resurselor: “Acest program are ca obiective nu închiderea porților imediat după terminarea banilor, ci o etapizare și o predictibilitate în ceea ce privește finanțarea. Programul va fi lansat în 2022 în 4 februarie, în Vinerea Verde”, a declarat Tanczos Barna.
Ecobonusul ar putea fi majorat, iar cetățenii care își casează un autoturism mai vechi de 15 ani ar putea primi un bonus suplimentar.
Dacă anul trecut programul a debutat pe 26 aprilie, moment în care prima de casare de la Rabla Clasic a fost majorată la 7.500 de lei, în timp ce șoferii care optau pentru un vehicul hibrid primeau în plus 3.000 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2020, anul acesta programul începe mai devreme.
Totodată, bonusul acordat pentru o mașină cu sistem GNC/GPL a crescut de la 1.000 la 1.500 de lei. Cel mai probabil, Programul Rabla Plus va aduce un ecobonus de aproximativ 4.500 de euro pentru mașinile cu tehnologie plug-in hybrid și de aproximativ 10.000 de euro pentru mașinile 100 la sută electrice.
În același timp, proprietarii mașinilor mai vechi de 15 ani ar putea primi un bonus de 3.000 de lei în momentul casării. Jumătate din bani vor veni de la Fondul de Mediu și jumătate de la autoritatea publică locală.
Această nouă propunere vine ca urmare a promisiunilor României în fața Comisiei Europene de a scoate din circulație 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani până în 2026.
Exemplul de acordare a unui bonus pentru casarea mașinilor mai vechi de 15 ani a fost implementat cu succes în localitatea Sfântu Gheorghe, anul trecut. Acolo, primarul și-a dorit să elimine cât mai multe vehicule abandonate de pe străzi: mașini care nu mai pot fi conduse, care nu mai trec de RAR și care nu mai pot fi înmatriculate.
Astfel, cetățenii care s-au prezentat la Remat cu mașina veche au primit 3.000 de lei. Bani pe care îi puteau utiliza în orice scop, fără să fie obligați să își achiziționeze un autoturism nou.