Registrul Auto Roman (RAR) transmite intr-o postare publicata pe propria pagina de Facebook, un mesaj extrem de important pentru toti soferii romani care si-au montat folii pe geamurile masinii sau care intentioneaza sa faca acest lucru. Conducatorii auto trebuie sa tina cont de legislatia in vigoare, inainte de a merge la atelier.
In incercarea de a mentine sub control temperatura din habitaclu pe timpul verii, multi soferi aleg sa aplice folii auto pe geamurile masinii. Acestea sunt menite sa reflecte razele soarelui si sa-i protejeze intr-o oarecare masura pe sofer si pasageri de radiatiile UV. Oricat de nobila ar fi intentia proprietarului, acesta trebuie sa tina cont de prevederile legii in ceea ce priveste aplicarea foliilor auto.
Reprezentantii RAR atrag atentia asupra faptului ca legislatia romana a fost actualizata dupa standardele europene.
Institutia mentioneaza urmatoarele reguli de care soferii romani trebuie sa tina cont in momentul in care hotarasc sa aplice folii de protectie pe geamurile masinii: "1. Elementele sau procedeele de diminuare a transparentei geamurilor trebuie sa fie certificate si marcate corespunzator, iar aplicarea acestora este permisa numai in ateliere autorizate, care sunt obligate sa elibereze dupa montaj certificatul de conformitate (identifica tipul foliei, vehiculul si atelierul) si certificatul de garantie. 2. Geamurile aflate in campul de vizibilitate principal al conducatorului auto trebuie sa asigure o transparenta de cel putin 70%. Campul de vizibilitate principal al vehiculului este format din parbriz, geamurile laterale fata si luneta. In cazul in care vehiculul este dotat si cu oglinda laterala dreapta, luneta nu mai face parte din campul de vizibilitate principal. Pentru geamurile care nu fac parte din campul de vizibilitate principal nu exista impusa o limita a gradului minim de transparenta, insa daca acestea au o transparenta modificata fata de cea stabilita prin marcajul initial de omologare, se urmareste ca stratul aplicat ulterior sa fie uniform si sa nu creeze distorsiuni. 3. Foliile pot fi montate pe toate geamurile autovehiculelor, cu exceptia parbrizului, dar numai daca sunt respectate conditiile de montaj mentionate la punctul 1 si numai daca este asigurata transparenta minima precizata la punctul 2".
Nu in ultimul rand, reprezentantii RAR amintesc faptul ca multi producatori auto isi doteaza din fabrica masinile cu geamuri laterale tratate. De regula, acestea au deja un nivel al transparentei de 75-85%, astfel ca montarea unor folii suplimentare pe acestea ar putea fi o decizie total neinspirata.
R.A.R. transmite: ‘Atentie la foliile montate pe geamurile masinii!’
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...