Veniturile mici ii pun pe salajeni in imposibilitatea de a face fata scumpirilor. Criza nu le-a permis angajatorilor sa majoreze salariile, insa nu i-a impiedicat pe producatori si comercianti sa urce preturile, in special la produsele care detin ceea mai mare pondere in cosul zilnic. Salajenii au de altfel printre cele mai mici venituri din tara. Analistii opineaza ca vom atinge nivelul de trai din 2008 abia peste 3 ani.
Traiul de zi cu zi devine tot mai greu pentru salajeanul de rand, in conditiile in care numarul persoanelor care raman fara un loc de munca este in crestere, iar majorarile salariale acordate celor din campul muncii nu le acopera pe cele ale preturilor. De parca asta nu ar fi de-ajuns, angajatii din judet se numara si printre cei mai prost platiti din tara. Daca la nivel national, salariul mediu net pe economie atingea 1.359 de lei, in Salaj, acesta era cu aproape 25 de procente mai mic. Iar din putinul cu care se alege la fiecare final de luna, cetateanul trebuie sa plateasca din ce in ce mai mult pentru cosul de cumparaturi.
Printre produsele care au inregistrat cele mai mari scumpiri se numara cele alimentare, adica tocmai marfurile care detin cea mai mare pondere in cosul zilnic. In an de criza, carnea si produsele din carne, laptele (de la 2 lei, la 4 lei/litru), ouale (de la 0,35, la 0,5 lei/bucata), orezul (de la 5, la 7-8 lei/kilogram), zaharul sunt numai cateva dintre produsele care costa semnificativ mai mult. Nu au fost ocolite de scumpiri nici marfurile nealimentare, precum detergentii, tigarile (de la 6,5, la 8,5 lei/pachet), cartile si articolele de igiena, ori serviciile prestate populatiei – ingrijire medicala, apa/canal, transport auto. Paradoxal, masura vine intr-o perioada in care consumatorul nu mai scoate banii din buzunar cu atata generozitate si se indreapta tot mai mult spre produsele ieftine ori la promotii.
Pentru a suporta scumpirile din primele noua luni ale anului, romanul care este remunerat cu salariul mediu net pe economie, in cuantum de 1.359 de lei, ar trebui sa primeasca in plus cel putin 100 de lei. Intrucat salajeanul castiga cu 25 la suta mai putin decat media pe tara, bugetul de care ar avea nevoie ar necesita inca 400 de lei.
Cel mai bine platiti angajati ai Romaniei sunt petrolistii, care obtin intr-o luna 3.600 de lei. La coada clasamentului, cu 788 de lei, se regasesc salariatii din industria de fabricare a articolelor de imbracaminte. Petrolistii sunt, de altfel, lucratorii ale caror salarii medii nete au inregistrat cel mai mari salt – aproape 30 la suta. De cresteri salariale ceva mai modeste s-au bucurat cei din fabrica-rea produselor farmaceutice, serviciile informatice, productia echipamentelor electrice, fabricarea substantelor si a produselor chimice. Printre ghinionistii ale caror venituri au fost ciuntite se numara angajatii din industria tutunului, din cercetare-dezvoltare si extractia carbunelui.
Ne revenim in trei ani
Analistii economici sunt de parere ca vom atinge nivelul de trai din 2008 abia in urmatorii trei ani, in conditiile in care reluarea cresterii economice nu va fi una rapida. Si proiectiile Comisiei Nationale de Prognoza arata ca puterea de cumparare a romanilor va recupera pierderea din acest an in 2012.