Cea mai mica amenda rutiera ramane in continuare de 290 de lei, echivalentul a doua puncte de penalizare, iar cea mai mare amenda rutiera care poate fi aplicata unei persoane fizice poate urca pana la 2.900 de lei, adica 20 de puncte de penalizare.
rn
Guvernul a decis la data de 9 noiembrie, prin Ordonanta de urgenta, ca punctul de amenda ramâne la valoarea de 145 lei, la fel ca în ultimii doi ani, si nu se va calcula la valoarea de 10 la suta din salariul minim pe economie, cum a fost initial stabilit prin lege. Conform Codului Rutier, punctul de amenda este corelat cu salariul minim brut pe economie si reprezinta 10 la suta din valoarea acestuia.
Salariul minim brut va creste la 2.080 de lei cel mai tarziu la 1 ianuarie, dar punctul de amenda va ramâne la nivelul din 2017, cand salariul minim era de 1.450 de lei. Daca punctul de amenda s-ar raporta la noul salariu minim, de 2.080 de lei, ar trebui sa ajunga si el la 208 lei, reprezentand 10 la suta. Ar insemna o crestere de 45 la suta, de la 145 de lei la 208 lei.
Pe langa faptul ca punctul de amenda este plafonat la 145 de lei, soferii au mai nou posibilitatea de a plati jumatate din minimul amenzii in 15 zile.
rn
Se scumpeste in schimb asigurarea RCA;
tinerii cu bolizi platesc deja sume uriase
rn
Vestea ca punctul de amenda ramane la 145 lei, vine la putin timp dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat noile tarife de referinta pentru politele RCA, cu 4% mai mari pentru persoanele fizice. Pretul mediu este de 790 de lei, iar tinerii de pana in 30 de ani sunt in continuare cei mai dezavantajati.
In cazul lor, tariful de referinta incepe de la 876 de lei pentru masini cu motoare de cel mult 1.2 litri si ajunge la aproape 2.500 de lei pentru masinile cu motoare de peste 2.5 litri. Trebuie mentionat faptul ca tarifele de referinta stau la baza calculelor politelor RCA si nu reprezinta tarifele pe care le solicita companiile de asigurari.