Caritasul lui Stoica, izvorul noului " Caritas European"?
rn
In anul 1992 , Ioan Stoica fonda in Brasov un joc piramidal , mutat apoi la Cluj , care promitea ca dupa depunerea unei sume variind intre 2000 lei si apoi 20.000 lei sa iai castig de 8 ori mai mare dupa 3 luni .La 14 august 1994 era declarat falimentar iar el incetase in fapt in ziarul Mesagerul Transilvan din luna mai sa mai anunte plati. Mii de liste de pagubiti au ajuns apoi pe listele Tribunalelor, fenomenul fiind lent inchis, conform scrierilor vremurilor de atunci. Finalul il gaseste pe acest Stoica intre gratii, condamnat si apoi liber din 1996 iar pagubitii, deci cotizantii , cu banii luati !
rn
Ca atare , desi au perceput un ajutor, oamenii au fost inselati !
rn
rn
Solidaritate sau Caritas ?
rn
rn
Obiectivele Tarilor membre ale Uniunii Europene se stipula clar in Carta de inceput:libera circulatie, dezvoltare armonioasa, progres stiintific, pace, etc.
rn
In anul 1950 sase tari fondeaza o uniune economica-piata comuna : Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos.
rn
In anul 1969 se termina etapa de libera circulatie marfuri fara taxe.
rn
In anul 1979 se afla in Uniunea Europeana deja Danemarca, Irlanda si Regatul Unit si se pompeaza bani multi in" zonele sarace" .
rn
Anul 1989 are deja in componenta pe Grecia, Spania, Portugalia, se deschide piata unica de marfuri.
rn
Anul 1990 aduce reunificarea Germaniei, regula celor 4 libertati: marfuri, servicii, capital, persoane (1993), Austria, Finlanda si Suedia in UE (1995), satul Schengen din Luxemburg da numele unui acord ca oamenii sa circule in interior UE fara pasapoarte.
rn
Tratatul de la Lisabona din 2009 da drepturi de interventie comuna in cazul "terorismului" , apare euro ca moneda si apar institutii europene comune.
rn
Dupa aceasta data UE se extinde, 10 tari noi plus Romania si Bulgaria.
rn
Apare o dezvoltare a tarilor din punct de vedere al institutiilor, sume importante din PIB-ul fiecarei tari ia drumul Uniunii.
rn
Dupa 2010 si pana acum Uniunea Europeana se confrunta cu migratia unor populatii , atacuri la frontiera Uniunii aidoma popoarelor barbare la granitele fostului Imperiu Roman de Apus, terorism, somaj, escaladarea formelor de protest, acces tehnologii moderne de comunicatie, etc.
rn
Deci in opinia statelor era salutara aparitia unei Solidaritati si Ajutorare.
rn
rn
In aceste zile de martie 2020 Tarile Europene , cu atat mai mult cele membre, ar fi trebuit sa aiba o politica de intr-ajutorare comuna in fata unor catastrofe naturale, epidemii, etc. Lipsa de masuri s-a vazut clar in aceste zile cand Italia a cerut ajutor umanitar din Rusia care a trimis imediat echipamente medicale si specialisti. De asemenea s-a vazut clar "ajutorul umanitar "al Tarilor Europene pentru Serbia, candidata la Uniune Europeana care a primit ajutor umanitar din … China. Presedintele Serbiei Vucic a " multumit europenilor pentru ajutor "spunand ca "solidaritatea europeana e un basm cu zane, nu exista." De asemenea Albania prin ministrul Sanatatii Mira Rakacolli a cerut ajutorul Chinei. Bosnia , prin liderul sarb Milorad Dodik denunta "proasta " decizie in aceste zile a modului de gestionare a crizei coronavirus a Uniunii Europene. Populatiile de rand din tarile mai slab dezvoltate ale UE percep aceste judecati cu jumatati de masura un fel de "Caritas European ". Adica ?
rn
rn
Drepturi si Obligatii
rn
rn
Pentru a intra in Uniunea Europeana in Romania s-au inchis fabrici, uzine, industrie alimentare, combinate chimice si siderurgice, confectii, mine, s.a. s-a dat liber la export paduri,etc. toate sub marca " statul e prost administrator."
rn
Pentru aceasta , in numele drepturilor omului si a liberei circulatii s-a intins o " capcana "de a lucra in strainatate, adica in tarile avansate ale Uniunii Europene . Gestul era motivat de inchiderea firmelor romanesti. Aveam o forta calificata dupa 1989 dar nu aveam in Romania unde sa continuam a lucra deoarece intreprinderile dupa model socialist se inchideau una dupa alta. Metodele de privatizare de tip Prof. Rugina nu au fost agreeate. Privatizarea prin metoda MEBO a adus rezultate si satisfactii numai pentru o clasa restransa de intreprinzatori care au fost apoi expusi taxelor, impozitelor si creditelor marite alarmant de bancile straine sub blandetea Bancii Nationale. Acum , la ceas de incercare grea pentru supravietuirea poporului roman , bancile straine cer garantii solide pentru credite,marind usor acest mecanism Robor , de cheltuieli colaterale sistemului.
rn
"Ce am castigat la punte am dat la vama "spune un om de afaceri din clasa mijlocie "am luat credite pentru autorizari si proiectari iar cand sa fac productie nu mai am piata de desfacere."
rn
In acest context, in aceasta situatie dramatica , conlucrarea cu organismele financiare ale Uniunii Europene , primul ajutor din fondul de solidaritate precum si principiile crestinesti ar trebui sa primeze.
rn
Elitele noi aparute in fiecare stat au dus in cercuri restranse idei precum o Europe Unita, , moneda unica, indatorarea publica ,statul falimentar,etc.
rn
Zona Euro, potrivit specialistilor mai supravietuieste doar prin pomparea unor sume de bani de la Banca Centrala Europeana spre banci din tarile aderente pentru achizitionarea de obligatiuni ale tarilor din aceasta zona care ar intra in incapacitate de plati daca s-ar imprumuta de pe piata libera.
rn
Problema generala azi in Europa este ca fara o integrare politica de comun acord federalizarea este de neoprit. Potrivit unor specialisti in politici europene se spune ca "nu mai sunt state mici si state mari , ci doar state mici care au iluzia ca sunt mari ". Se indreapta oare Uniunea Europeana spre un Caritas modern, un asa zis "Caritas Modern European ? ". Citez:
rn
Andre Malraux: "Secolul XXI va fi religios, sau nu va fi deloc".
rn
Ori altfel:
rn
"Europa Secolului XXI va fi federala, sau nu va fi deloc."
Post Views: 71