Potrivit constatarilor Curtii de Conturi,
Puiu si Fodor au prejudiciat Transurbisul cu 2,34 miliarde
Mangement defectuos
Ioan Puiu, fostul director al Transurbis Zalau, a creat un prejudiciu de peste 2,34 miliarde lei vechi societatii in fruntea careia s-a aflat pana in vara anului 2008. Potrivit raportului Curtii de Conturi, care a realizat un control la societatea de transport in comun in luna octombrie, raspunzator pentru acest prejudiciu este si fostul contabil sef, Stefan Fodor.
„In urma controlului realizat de Curtea de Conturi s-au constatat numeroase neregului in ceea ce priveste managementul asigurat la SC Transurbis de catre Ioan Puiu si Stefan Fodor”, ne-a declarat viceprimarul Daniela Cota.
Carburanti la suprapret
Inspectorii Curtii au luat la „purecat” doar tranzactiile efectuate in perioada 1 iulie 2007 – 30 iunie 2008. Dar a fost suficient pentru a scoate la iveala pagube de miliarde.
Primul contract dubios incheiat de fosta conducere se refera la achizitionarea de carburanti. Astfel, desi Transurbis-ul avea un contract semnat (in urma unei licitatii) cu SC Petrom SA, Ioan Puiu a preferat sa cumpere motorina, de o calitate mai proasta, de la un alt operator economic, la suprapret (cu 2400 lei vechi/litru fata de tarifele negociate cu Petrom-ul) si fara a avea vreun contract semnat in acest sens. Cu toate carentele privind calitatea si pretul, Transurbisul a cumparat aproape de doua ori mai multa motorina de la acel operator economic, inregistrandu-se un prejudiciu de aproape un miliard de lei vechi.
Tot la capitolul combustibil, raportul Curtii de Conturi evidentiaza faptul ca, scriptic (si greu de inteles de altfel), s-au folosit cu aproape 6400 de litri de motorina mai mult decat capacitatea tuturor rezervoarelor masinilor din parcul auto al societatii. In ce… rezervoare au ajuns, oare, miile de litri de motorina?
Materiale de constructii „invizibile”
In urma controlului s-a mai constat o alta situatie cel putin interesanta. Inspectorii au descoperit ca societatea a platit, in numerar, facturi pentru achizitionarea de materiale de constructii, atat in anul 2006, cat si in 2007.
Si desi s-au platit, materialele nu au fost de gasit in gestiunea societatii. Nici in gestiune si nici practic, in lucrari efectuate la parcurile auto sau sediul Transurbis. „Gaura” in buget, doar pentru aceste facturi, se apropie de 140 de milioane de lei vechi.
Acestea sunt doar cateva exemple, dar povestea contractelor… cu cantec realizate de Puiu si Fodor ar putea continua…
Transurbisul vrea banii inapoi
Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) nu a stat cu „mainile in san” si a hotarat, in unanimitate, sa demareze procedurile pentru recuperea pagubelor. „In sedinta AGA, de luni, 16 decembrie, s-a luat decizia de atragere la raspundere a persoanelor vinovate de crearea prejudiciului. In aceeasi intalnire, conform Legii 31 din 1990, a fost suspendat din functie si contabilul Stefan Fodor, iar AGA va imputernici Consiliul de Administratie sa treaca la procedurile de recuperare”, a mai spus Daniela Cota.
Potrivit informatiilor primite de la juristul societatii, Valer Crisan, in prima faza, se va incerca recuperarea prejudiciului pe cale amiabila. In cazul in care Puiu si Fodor nu vor dori sa achite cele 2,34 miliarde de lei vechi problemele vor fi rezolvate in instanta si, in cel mai rau caz, daca vor fi gasiti vinovati, se poate ajunge si pana la executarea silita a fostului director si a contabilului sef.
Puiu si Fodor au prejudiciat Transurbisul cu 2,34 miliarde
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...