Proiectul de hotărâre privind aprobarea noului Plan Urbanistic General al Municipiului Zalău şi a
Regulamentului Local de Urbanism aferent ajunge joi, 27 aprilie, pe masa consilierilor locali.
Odată votată, documentația care stabilește unde și în ce fel se poate construi în municipiu va fi valabilă timp de 10 ani.
Aproximativ 215 hectare de teren trec, odată cu intrarea în vigoare a documentului, din extravilanul Zalăului în intravilan. La întocmirea documentului, administrația locală susține că a ținut cont de traseul viitoarei variante ocolitoare, de traseul autostrăzii, de principale proiecte de dezvoltare, dar și de solicitările venite din partea cetățenilor, de posibilitatea extinderii rețelelor tehnico-edilitare, dar și de situația juridică a drumurilor de acces în aceste zone.
Prin vechiul PUG, cel întocmit în 2010, au fost introduse în intravilan circa 800 de hectare de teren.
Acum, prin noul Plan Urbanistic General, care ar fi trebuit finalizat în 2020, doar că uneori statul își pune piedică singur cu birocrația stufoasă, trec în intravilan mai multe parcele din fosta Livadă SCPP, zona Livada Meseș, zona cuprinsă între cartierele Meseș și Sărmaș, zona Grădina Poporului, zone adiacente șoselei de centură, zona Ortelec, zona Episcopiei, zona prelungire str. Fabricii, zona prelungire str. Pârâului.
Astfel, intravilanul municipiului se apropie de o suprafață totală de 2.900 de hectare.
În etapa de elaborare a Planului Urbanistic General, la primărie s-au înregistrat sute de solicitări din partea cetățenilor.
Multe solicitări au vizat fosta Livadă SCPP -parcela Ehmezo. Proprietarii justificau oportunitatea introducerii acestei zone în intravilan prin faptul că terenurile în cauză sunt situate aproape de limita intravilanului exitent şi de zona centrală. Tot aici există un număr mare de construcţii realizate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea acestora (autorizate ca anexe de exploataţie agricolă, realizându-se, de fapt case de locuit), la care instanţa a dispus intrarea în legalitate.
Pentru zona Livezii Meseş —parcelele Dorobanţi, Orhegy şi Simandi, zonă cuprinsă între cartierele Meseş şi Sărmaş, proprietarii terenurilor de aici au susținut că sunt motive bine întemeiate pentru a include acestă zonă în intravilan, ţinând cont de faptul că aceasta este situată la limita intravilanului existent, adiacent străzilor Dimitrie Cantemir şi A.I. Cuza.
Pentru zona fostei Livezi SCPP -zona străzilor Andrei Mureşanu, George Coşbuc şi parcela Rotunda, deţinătorii de parcele din această zonă au evidenţiat faptul că parcelele lor se învecinează cu strada George Coşbuc şi sunt mărginite de zona de intravilan -zona de intrare strada Războieni.
De asemenea, mai mulți cetăţeni care deţin proprietăţi în extravilanul localităţii Stâna, la limită cu comuna Românaşi, au cerut ca aceste terenuri să fie incluse în intravilan pentru a putea resuscita zona de locuire din această zonă.
În mai multe locuri există construcţii la care se impune intrarea în legalitate: la ieşire spre Aghireş, zona adiacentă şoselei de centură -parcelele Almakut şi Bercz, înOrtelec — parcela La Douji, în zona Poligonului de trageri -zona străzilor 22 Decembrie 1989, Morii şi Pădurii, pe Sărmaş – parcela Juhosdomb, zona dintre străzile Gheorghe Pop de Băseşti şi Romană, în Brădet-zona străzii Cetinei, Zona Episcopiei-prelungire str. Tipografilor, str. Fabricii -parcelele Nagymal şi Cismandi.
Pentru alte zone din oraș s-au cerut modificarea indicatorilor urbanistici, modificări ale rețelei stradale, ridicarea interdicţiei de construire (de exemplu pe strada Porolissum, motivarea fiind faptul că expolatarea de argilă a SC Ceramica SA este sistată de mai mulţi ani).
Găsești mai jos întreaga documentație aferentă noului PUG al Municipiului Zalău: https://zalausj.ro/ro/proiecte/1.pdf
https://zalausj.ro/ro/proiecte/1-rapoarte2.pdf