PSD a depus la Senat un proiect de lege care prevede ca plata impozitelor sa nu mai fie conditionata de plata amenzilor neachitate. Social-democratii spun ca aceasta conditionare la plata diminueaza sumele incasate la bugetul de stat, lucru pe care unitatile administrativ teritoriale l-ar fi sesizat in repetate randuri. Multi contribuabili care figureaza in evidentele primariilor cu amenzi restante asteapta ca acestea sa se prescrie, pentru a nu mai trebui achitate, si abia apoi incep sa isi plateasca impozitele.
“Prioritizarea stingerii obligatiilor a afectat executia la nivelul bugetului local prin diminuarea sumelor încasate, întrucât exista debitori care amâna plata amenzilor contraventionale în asteptarea trecerii termenului de prescriptie, amânând astfel si momentul achitarii impozitului pe proprietate, generând o diminuare notabila a veniturilor bugetare programate”, spun deputatii PSD care au initiat acest proiect de lege, ce ar urma sa modifice Codul de procedura fiscala.
Articolul 165 din Codul de procedura fiscala prevede ca “în cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma platita se sting cu prioritate amenzile contraventionale individualizate in titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar daca debitorul indica un alt tip de obligatie fiscala”.
In cazul acestui proiect legislativ, Senatul este prima camera sesizata, decizia finala apartinand Camerei Deputatilor.
Un zalauan din zece
figureaza la Primarie
cu amenzi restante
Potrivit datelor furnizate de purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Diana Crisan, in data de 30 aprilie in evidentele Serviciului de impozite si taxe figurau 6.501 zalauani cu amenzi restante. Gradul de colectare al amenzilor stop_coloana este de 87,50 la suta, reprezentand incasari realizate fata de prevederile bugetare aprobate pentru trimestrele 1+2. Cat priveste gradul de colectare al impozitelor la nivelul municipiului Zalau, in data de 18 mai acesta era de 76,93 la suta, reprezentand incasari realizate fata de prevederile bugetare aprobate pentru trimestrele 1+2.
Amenzile se prescriu in termen de cinci ani
Potrivit legislatiei in vigoare, amenzile au un termen de prescriptie de cinci ani. Articolul 91 din Codul de procedura fiscala prevede ca dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel. Termenul de prescriptie a dreptului prevazut mai sus incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala.
In randul obligatiilor fiscale pentru care se poate aplica termenul de prescriptie intra si amenzile contraventionale, precum cele de circulatie, de exemplu.
Implinirea termenului de prescriptie inseamna ca datornicul nu mai poate fi executat silit si, practic, scapa de datorie. În plus, dupa împlinirea termenului de prescrip?ie, orice titlu executoriu, deja emis, îsi pierde valabilitatea. O conditie esentiala o reprezinta insa faptul ca debitorul sa nu fi fost notificat, in cei cinci ani de zile, de catre creditor pentru recuperarea banilor. “n cazul in care a intervenit o astfel de notificare, termenul de prescriptie va incepe sa curga de la data ultimei notificari.