Majoritatea PSD-ALDE din Parlament continua impetuos cu seria legilor care slabesc capacitatea societatii civile de a i se opune.

rn

Sub pretextul transpunerii unei directive europene privind spalarea banilor, saptamana trecuta, miercuri, a fost adoptata o lege care afecteaza grav activitatea organizatiilor non-guvernamentale (ONG), institutii care lucreaza in beneficiul celor mai vulnerabile grupuri sociale sau care au ca obiect de activitate apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Puterea incearca intimidarea acelor entitati care sunt incomode partidului de guvernamant si care au curajul sa scoata la iveala nelegiurile regimului lui Dragnea.
Legea privind combaterea spalarii banilor a fost adoptata cu scandal in Camera Deputatilor. Proiectul a trecut abia la al doilea vot, situatie care a tradat faptul ca priectul a fost "impins" sa treaca. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat o "explicatie" cum ca a cerut o revizie a sistemului de votare.
Deputatii au adoptat asadar miercuri Legea pentru combaterea spalarii banilor, dupa ce initial a fost respinsa cu 115 voturi impotriva si au fost doar 163 de voturi pentru.
Grupul PSD a propus reluarea votului, pe motiv ca in sala erau parlamentari care nu si-au exprimat votul, desi erau prezenti. Dupa reluarea votului, legea a trecut cu majoritate. Dupa situatia ezitanta din plen, Liviu Dragnea a cerut verificarea sistemului electronic de vot. Dupa reluarea votului, s-au inregistrat 170 de voturi pentru, 70 contra si o abtinere, proiectul fiind aprobat. Acest rezultat final, mult diferit de cel initial, a fost posibil pentru ca deputatii USR si UDMR care au votat impotriva la primul vot, la al doilea vot nu se mai aflau in sala.

rn

Voturile deputatilor salajeni

rn

Deputatii PSD Salaj, Balint Liviu si Iuliu Nosa, au votat pentru adoptarea legii. Deputatul PNL Salaj, Lucian Bode, a fost singurul care a votat impotriva. Deputatul UDMR Salaj, Seres Denes, nu s-a prezentat la vot.

rn

ONG-urile au atras atentia deputatilor asupra marilor nedreptati care se fac prin amendamentele incluse

rn

40 de ONG-uri au solicitat deputatilor sa nu voteze proiectul de lege.
"in corpul acestui proiect de lege, lege a carei necesitate nu o contestam, au fost introduse prevederi care nu au ca scop prevenirea spalarii banilor, ci blocarea activitatii asociatiilor si fundatiilor din Romania. Legea introduce obligativitatea de a raporta beneficiarul real in termen de 30 de zile de cand acesta este cunoscut; in caz de neconformare, organizatia poate fi dizolvata. Caracterul excesiv nu este dat de obligatia de raportare per se (n.r. – in sine), ci de subiectii acestei obligatii: persoanele fizice care beneficiaza de asistenta, consiliere, ajutor, activitati socio-medicale, educationale sau culturale, inclusiv copii, varstnici, persoane cu dizabilitati sau conditii medicale pentru care au nevoie de ajutor", se arata in scrisoarea organizatiilor non-guvernamentale.

rn

Deputatul salajean Lucian Bode spune ca legea
e o facatura prin care puterea PSD – ALDE
vrea sa scape de "zgomotele" din societatea civila

rn

Presedintele PNL Salaj, deputatul Lucian Bode spune ca legea are doua mari probleme. Una ca a fost adoptata prin incalcarea regulamentuli Camerei Deputatilor, si a doua, cea mai grava, ca este o facatura menita doar sa favorizeze PSD – ALDE.
"Aceasta lege a fost aprobata de catre majoritatea parlamentara PSD – ALDE cu incalcarea Regulamentului Camerei. Ea a fost respinsa la vot, neintrunind numarul de voturi necesar pentru o lege organica, dar PSD a fortat lucrurile si prin abuz a reluat votul, desi Regulamentul stipuleaza foarte clar ca in astfel de situatii votul poate fi reluat doar in urmatoarea sesiune parlamentara.
In aceasta lege, cei din majoritate au strecurat o serie de reglementari care nu au nicio legatura cu transpunerea Directivei europene la care fac referire in discursul public. Prin ceea ce au introdus suplimentar dau o lovitura grea activitatii ONG-urilor, institutii care lucreaza in beneficiul celor mai vulnerabile grupuri sociale, sau care au ca obiect de activitatea apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor, etc.
Este o alta ticalosie marca PSD prin care incearca intimidarea acelor entitati care sunt incomode partidului de guvernamant si care au curajul sa scoata la iveala toate nelegiurile acestui regim. PNL va contesta la CCR aceasta lege care da o grea lovitura societatii civile din Romania", puncteaza presedintele PNL Salaj, Lucian Bode.