N-a adus servicii medicale in comunitate decat sase luni, dar a adus servicii electorale pe termen lung
rn
Toata floarea cea vestita a PSD Salaj era prezenta in aprilie la Mesesenii de Jos sa puna umarul la taierea panglicii unui centru medical in comuna condusa de primarul PSD Alexandru Bercean. Se reinventa ceea ce pe vremuri numeam dispensar medical si aveam cam peste tot. Au dat elvetienii o gramada de bani nerambursabili si s-a facut. Era, deci, motiv de mare lauda pentru conducerea judetului ca face, ca drege pentru oameni, in care politicienii vad intotdeauna o adunatura de alegatori. Au trecut insa sase luni si centrul medical nu mai e centru medical decat cu numele. A ramas o cladire. Servicii medicale… ia de unde nu-s!
Investitia a fost realizata gratie Programului de cooperare elvetiano-român pentru reducerea inegalitatilor economice si sociale în cadrul Uniunii Europene Extinse.
A fost o investitie de 399.452 franci elvetieni, la care elvetienii au contribuit in proportie de 75 la suta, cu 229.160 de franci elvetienii. Cu 40.440 de franci elvetieni a contribuit Ministerul Sanatatii si cu 129.852 de franci elvetieni a venit de acasa Primaria Mesesenii de Jos.
Si s-a realizat astfel Centrul Comunitar de asistenta integrata medico-sociala, mai pe romaneste dispensar medical comunal, menit sa deserveasca populatia din Meseseni.
“n fine, a fost bine ca in comuna Meseseni s-a reinventat asistenta medicala. Rau e ca s-a dus totul de rapa atat de iute. Comuna a avut din nou asistenta medicala doar cateva luni. Atat numai cat a impus programul de finantare cu bani din Elvetia.
Toti specialistii angajati la inceput au fost dati afara, iar acum centrul medical functioneaza cu o singura persoana, care este asistentul social al Primariei.
Pentru a putea beneficia de banii elvetieni, Primaria Mesesenii de Jos a avut obligativitatea ca timp de 6 luni sa fie angajati specialisti pe toate cele patru functii din organigrama centrului.
Cele sase luni s-au scurs, iar sedintele de kinetoterapie, asistenta psihologica si ingrijirea varstnicilor la domiciliu sunt activitati care nu se mai fac, pentru ca nu exista personal calificat pentru asta. Nu exista pentru ca nu e platit. Astfel ca centrul medical a devenit o cladire "buna la orice" si nu isi mai atinge scopul pentru care a fost construit initial.
rn
Nu-i cladirea chiar inutila, ci aproape inutila
rn
Am luat legatura cu primarul Comunei Mesesenii de Jos, Alexandru Bercean, care ne explica cum si de ce s-a ajuns in situatia de fata, cand centrul medical a devenit "aproape inutil".
"Specialistii au fost agajati pe perioada determinata. Prefectura Salaj ne-a aprobat modificarea organigramei si am infiintat posturi pe perioada determinata de sase luni. Dupa aia nu am mai angajat pe nimeni. In acest moment exista o singura persoana care lucreaza la centrul medical, este angajata DSP-ului, este asistentul nostru comunitar care are activitate in centrul medical si mai facem noi tot felul de activitati. Nu avem nici un fel de angajat pe centrul medical. Centrul medical nu are nici o persoana angajata in momentul de fata. Centrul nostru functioneaza si ne descurcam cum putem, cu angajatii nostri din Primarie, cu doctori care doresc sa vina sa faca diferite analize. Sunt tot felul de firme care umbla prin tara, fac control la ochi, fac diferite feluri de controale. Nimeni nu este remunerat pentru activitatea care se desfasoara acolo. Activitatea se desfasoara de catre persoane voluntare. Initial au fost angajate patru persoane – kinetoterapeut, asistent social si doua persoane ingrijitori la domiciliu a persoanelor varstnice. Acuma nu imi permite organigrama si statul de functii si nici bugetul sa mai angajez personal pentru Centrul Medical. S-a modificat foarte mult. Primaria Meseseni de Jos are un deficit foarte mare. Anul acesta am primit cu 1.600.000 lei mai putin fata de anul trecut si nu avem bani sa angajam personal. Decontarile de la Ministerul Sanatatii au mers foarte rau. Centrul functioneaza in limita capacitatii de personal pe care o avem. Ingrijirea la domiciliu a fost doar pe perioada de sase luni. In momentul de fata nu mai facem nici sedintele de kinetoterapie. Dar facem multe alte activitati de indrumare, constientizare a populatiei. Proiectul functioneaza partial, Guvernul nu ma saboteaza, imi da bani cat poate", ne-a declarat primarul Comunei Meseseni de Jos, Alexandru Bercean.
rn
A fost aici odata un voluntar, nora presedintelui
Tiberiu Marc, nasa primarului Alexandru Bercean
rn
Prin urmare, in lipsa de personal, centrul medical e o ruina din punctul de vedere al scopului initial. “ntelegem ca daca se mai iveste cate un voluntar, se mai intampla ceva in centrul care reprezenta speranta reaparitiei asistentei medicale in comuna.
Dar sunt cu adevarat voluntari care sa ajute localnicii, fie si ocazional, sau e doar o vorba pentru a justifica existenta centrului abia construit? Sunt, sau cel putin este unul. Am aflat ca aici a facut o data voluntariat chiar nora presedintelui Consiliului Judetean, Tiberiu Marc.
"Amalia Marc nu are nici un contract cu Primaria Meseseni, nici cu Centrul Medical. Amalia Marc nu lucreaza la Centrul Medical. A fost intradevar o singura data la centru, cand a luat glicemia si a facut diferite analize, gratuit, nu contra cost. Nici noi Primaria nu i-am platit, nici oamenii nu au platit nimic", ne spune primarul Bercean.
Amalia Marc este casatorita cu Horatiu Marc – baiatul liderului PSD Salaj si presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc. Altfel spus, Amalia Marc este nora lui Tiberiu Marc. Iar Amalia si Horatiu Marc sunt nasii de cununie ai primarului din Mesesenii de Jos, Alexandru Bercean. Amalia Marc este medic nutritionist si este proprietara Centrul Medical Amelias din Zalau, specializat pe diabet zaharat, nutritie, nutritie pediatrica, boli metabolice si cardiologie, servicii asigurate prin CAS.
rn
Promisiunile si laudele liderilor PSD Salaj
la inaugurare au fost doar pentru imagine
rn
Sa facem asadar apelul si sa spunem ca, in 19 aprilie, la inaugurarea Centrului Comunitar de asistenta integrata medico-sociala din comuna Mesesenii de Jos, a fost prezent presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, care este si presedintele PSD Salaj, alaturi de primarul Zalaului, Ionel Ciunt (PSD), de senatorul PSD Pop Gheorghe si, bineinteles, a fost si primarul din Meseseni, Bogdan Bercean (PSD).
Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, declara la inaugurare, la locul faptei, pe 19 aprilie, ca in Meseseni apar servicii medicale atat de importante incat pot fi de natura sa elimine potentialul de conflict din comunitate. Acum, ca au disparut, fereasca sfantul…
"Acest proiect a deschis o asteptare in comunitate si sunt convins ca prin cateva efecte doar, beneficiul lui este evident. Se pot acorda servicii de ingrijire la domiciliu, ceea ce e foarte bine. Intr-un cuvant, accesul la servicii medicale si sociale este mai bun. Pana la urma, intr-o comunitate starea de conflict apare atunci cand accesul la decizii si la servicii este limitat", spunea liderul PSD Salaj, Tiberiu Marc.
Prefectul Salajului, Florin Florian, prezent si el la inaugurare, exprima atunci sperante, acum desarte, ca proiectul va fi viabil.
"Acest proiect este al Primariei, al Consiliului local, al intregii comunitati. Deci, pana la urma trebuie sa fie un efort sustinut al tuturor. Fac un apel la institutiile judetene din domeniul sanitar sa ne sprijine, pentru ca suntem inca la inceput. El (n.r. – proiectul), in timp, si timpul sper sa ne dovedeasca ca va fi un proiect viabil", spunea prefectul. Dar uite ca timpurile n-au tinut cu oamenii din Meseseni.
Primarul Zalaului, Ionel Ciunt, dadea garantii in legatura cu succesul proiectului la vremea inaugurarii.
"Proiectul acesta, intradevar se pliaza pe niste realitati existente in mediul rural si nu numai. Acest tip de proiect a avut ca adresabilitate, ca si grup tinta, comunitatile din mediul rural", spunea Ciunt. Ei bine, nu mai are.
Atat cat a tinut – scurta viata a avut, din pacate – centrul medical si-a facut treaba; a fost bun prilej de imagine pentru cei prezenti la inaugurare. Era de ajuns, la urma urmei si o zi. Oricum, nu mai e cazul sa vorbim acum de beneficiile pentru comunitate.
rn
Fondurile nerambursabile, fie ca vin
de la UE sau din alte surse,
sunt intotdeauna bune de o cacialma
rn
Centrul medical de la Meseseni e doar un exemplu. O cacialma cu bani nerambursabili oferiti, chipurile, pentru dezvoltare in mediul rural, sunt si cele 23 de centre de informare turistica din Salaj.
În exercitiul financiar 2007 – 2013 exista o masura prin Programul National de Dezvoltare Rurala, Masura 313 – Dezvoltatea turismului. Si masura era asa de generoasa financiar ca îti oferea fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea unor obiective turistice si mai ales pentru înfiintarea la sate a unor centre de informare turistica. Ca aveai turism, ca n-aveai turismm în zona amenajai sau construiai un centru de informare turistica si primeai bani europeni. Multi primari din Salaj au accesat fonduri europene pe Masura 313 cu gândul ca, daca tot e "pe gratis", hai sa construim si noi un centru de informare turistica; si apoi, peste cinci ani, când se stinge clauza de utilizare, folosim cladirea ca sediu de primarie, cresa, gradinta etc. Si uite asa au aparut în Salaj, unde era si unde nu era nevoie, 23 de centre de informare turistica. Asta presupune cel putin 23 de angajati platiti din banii primariei, ai contribuabililor, ai nostri deci. Si macar de ar fi cu folos. Ca turism n-avem, statistica spune ca e in scadere drastica in judetul nostru.