Paradoxal, pensiile speciale au fost votate si contestate apoi, pe rand, de majoritatea partidelor politice

rn

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Alfred Simonis, propune ca pensiile speciale sa fie „drastic impozitate”, cu peste 90 la suta, in contextul situatiei cauzate de pandemia de coronavirus.
“Pensiile speciale trebuie taiate! Iar banii economisiti sa mearga la Sanatate! Foarte multi romani sufera in aceste momente din cauza crizei. Multi au fost deja trimisi in somaj tehnic, altii isi vad afacerile naruite si un viitor deloc fericit in fata.(…) Fac din nou apel la toate grupurile parlamentare sa ne punem la masa, sa discutam despre o impozitare drastica, de peste 90 la suta, a acestor pensii speciale pentru a rezolva problema, pentru ca, altfel, prin initiative neconstitutionale nu facem altceva decât sa dam senzatia oamenilor ca ne luptam cu aceste pensii speciale si nu rezolvam niciodata problema”, sustine social democtratul.In opinia sa, daca Guvernul va da o ordonanta pe aceasta tema, nu se va mai prelungi la nesfârsit dezbaterea pe marginea acestui subiect.

rn

Praf in ochi si concurs de proiecte populiste pe marginea pensiilor speciale

rn

Social democratul nu este singurul politician care aduce in discutie pensiile speciale.
De altfel, PSD are chiar doua proiecte in aceste sens, inca din 2019: unul semnat de fostul ministru de Finante, Eugen Teodorovici, care prevedea impozitarea progresiva, si unul initiat de fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop.
Liderul de grup al PNL, Florin Roman, a anuntat si el ca a depus un proiect privind pensiile speciale ale parlamentarilor in acord cu observatiile Curtii Constitutionale. Concret, liberalii propun abrogarea unui articol din statutul deputatilor si al senatorilor ale carui prevederi se refera la pensiile speciale.

rn

Luna trecuta, USR a depus o initiativa legislativa pentru impozitarea cu 90 la suta a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare fata de pensia contributiva. Proiectul USR prevede un impozit de 90 la suta pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei si un impozit de 10 la suta pentru pensiile speciale intre 2.000 si 3.500 de lei.
La randul sau, Pro România vrea impozitarea tuturor pensiilor, inclusiv a celor bazate pe contributivitate, cu 25 la suta pentru ceea ce trece de 5.000 de lei, 35 la suta pentru partea care depaseste 10.000 de lei si 45 la suta ce depaseste 15.000 de lei.
Si UDMR are, de anul trecut, un proiect de lege pentru impozitarea cu 90 la suta a tuturor pensiilor speciale care depasesc indemnizatia neta a presedintelui tarii.

rn

Pensiile speciale, eliminate in ianuarie printr-o lege declarata apoi neconsitutionala de CCR

rn

La finele lunii ianuarie, Camera Deputatilor a adoptat cu 247 de voturi pentru si 21 de abtineri proiectul de lege care elimina pensiile speciale. Masura ii viza pe deputati, senatori, judecatori, procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, functionarii publici cu statut special, functionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic si consular, membrii Curtii Constitutionale, precum si personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila. Magistratii au contestat legea la CCR si au avut castig de cauza, instanta declarand ca abrogarea pensiilor speciale este neconstitutionala.

rn

In Salaj avem 68 de beneficiari de pensii speciale. Cea mai mare pensie speciala: 24.860 lei pe luna

rn

In evidentele Casei Judetene de Pensii Salaj, exista un numar de 68 beneficiari de pensii speciale: magistrati – 32, personal auxiliar de specialitate al instantelor si parchetelor (ex. grafieri, specialisti IT s.a) – 24, auditori publici ai Curtii de Conturi – 12.
Cea mai mare pensie aferenta acestor categorii de beneficiari, aflata in plata in momentul de fata la Casa Judeteana de Pensii Salaj, este in valoare de 24.860 lei pe luna.
Reprezentantii Casei Judetene de Pensii Salaj explica faptul ca, la nivelul Casei Nationale de Pensii Publice si a caselor teritoriale de pensii, sunt stabilite si acordate drepturi doar pentru beneficiarii de pensii speciale acordate in baza unor anumite acte acte normative. E vorba despre Legea nr. 303 din 28 iunie 2004 privind statutul magistratilor, Legea nr. 223 din 4 iulie 2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din România, Legea nr. 567 din 9 decembrie 2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe lânga acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice, Legea nr. 7 din 11 ianuarie 2006 (**republicata**)privind statutul functionarului public parlamentar, Legea nr. 216 din 21 iulie 2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al României, Legea nr. 94 din 8 septembrie 1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi. Drepturile altor categorii de beneficiari de indemnizatii sau pensii acordate in baza unor legi speciale, cum ar fi parlamentarii, respectiv pensionarii militari (MAPN, MI, SRI), sunt stabilite si acordate de catre Parlamentul Romaniei, respectiv casele sectoriale aferente fiecarei categorii de pensionari militari.