La începutul acestei luni, Cristian Taloș a câștigat concursul organizat de Primăria Zalău pentru postul de director executiv al Asociației “Zona Metropolitană Zalău”.
Are 39 de ani, locuiește în Zalău, este căsătorit și are doi copii. De profesie inginer, a absolvit Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică Oradea, specializarea Autovehicule Rutiere. La 22 ani, a plecat să muncească în Statele Unite ale Americii, cu o viză de student, în cadrul programului Work and Travel. După doi ani și jumăate, s-a întors în România, iar primul loc de muncă în țară a fost la o reprezentanță auto, în Oradea. A revenit apoi la Zalău și s-a angajat la o companie privată. Cea mai lungă activitate profesională a avut-o la firma de salubrizare AVE Salaj Ecoserv SRL. A început în 2009 ca director tehnic, iar din 2012 până în 2021 a fost atât administratorul companiei AVE Salaj Ecoserv SRL, cât și al altor companii din cadrul grupului.
Am stat de vorbă cu Cristian Taloș pentru a vedea care sunt principalele obiective avute în vedere din postura de director al Asociației “Zona Metropolitană Zalău”.
R: Zilele trecute ați fost desemnat câștigător al funcției de director la ADI Zona Metropolitană Zalău. Care sunt motivele care v-au determinat să vă înscrieți la concurs?
Funcția de director al Asociației Zona Metropolitană Zalău reprezintă pentru mine o bună oportunitate de a mă dezvolta pe plan profesional. În luarea deciziei de participare la concurs a contat foarte mult și experiența anterioară, ca administrator al mai multor companii care au prestat servicii de utilitate publică, fapt ce constituie un atu important atât în realizarea Planului de management, cât și în activitatea mea viitoare.
R: Care sunt principalele obiective pe care vi le-ați propus să le îndepliniți în calitate de director în perioada imediat următoare? Ce cuprinde Planul de management pe care l-ați prezentat la înscrierea la concurs?
Principalele obiective propuse sunt reflectate în planul de management prezentat în cadrul concursului pentru ocuparea postului. Dintre acestea vă enumăr dezvoltarea durabilă a întregii zone metropolitane, dezvoltarea turismului și a sectorului terțiar, dezvoltarea, modernizarea și îmbunătățirea serviciilor comunitare de utilități publice, atragerea de noi investiții și creșterea accesului la resurse, promovarea investițiilor private și publice, în vederea dezvoltării durabile a zonei metropolitane, sprijinirea și implicarea tuturor grupurilor defavorizate/marginalizate în scopul incluziunii sociale, accesului la servicii și combaterea sărăciei, încurajarea și promovarea participării școlare și creșterea nivelului de educație în rândul tinerilor.
R: Ce va face ADI Zona Metropolitană Zalău pentru unitățile administrativ-teritoriale componente?
Împreună cu membrii asociației vom identifica și vom implementa cât mai multe proiecte benefice atât pentru populația zonei metropolitane, cât și pentru restul populației din județ. În momentul de față există un proiect în desfășurare, este vorba despre obiectivul de investiție “Varianta ocolitoare Zalău Nord – Alternativa pentru descongestionarea traficului rutier pe DN 1H în localitățile Zalău, Crișeni, Hereclean”, un proiect extrem de important!
R: Ați identificat câteva nevoi stringente în zona de acțiune a forului pe care-l conduceți?
Deocamdată, activitatea mea este la început de drum. În perioada imediat următoare, împreună cu ceilalți membri ai asociației, vom stabili obiectivele prioritare și etapele ce trebuie parcurse pentru realizarea acestor obiective.
R: Care este modelul/ modelele de bună-practică din seria ADI-urilor înființate până acum la nivel național sau regional de la care ați vrea să adoptați tipuri de proiecte?
Este prematur să mă pronunț care este cel mai bun model de bună practică din seria ADI-urilor , deoarece, așa cum am mai precizat, doar ce am început activitatea. Știu doar din experiență că județele învecinate Bihor și Cluj au asociații de dezvoltare intercomunitare foarte bine puse la punct. Nu cred că vom urma doar un singur model! Vom studia și vom implementa ce e mai bun de la fiecare, în funcție de propriile noastre nevoi.
Potrivit Statutului, Asociația are ca scop dezvoltarea durabilă a unităților administrativ-teritoriale care o alcătuiesc și a întregii zone limitrofe acestora, prin realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes local sau regional și prin furnizarea în comun a unor servicii de utilități publice.
Asociația are, ca organe de conducere și control, Adunarea Generală, care alege dintre membrii săi președintele Asociației, Consiliul Director și un cenzor.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Zalău” s-a constituit în luna martie 2015, din ea făcând parte cele patru oraşe din Sălaj -Zalău, Șimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei- şi 15 comune: Agrij, Bocșa, Crasna, Creaca, Crișeni, Dobrin, Hereclean, Hida, Horoatu Crasnei, Meseșenii de Jos, Mirșid, Pericei, Sălățig, Șamșud și Vârșolț.