Legea preventiei a intrat vineri in dezbatere publica. Aceasta cuprinde nu mai putin de 333 de abateri, prevazute in peste o suta de legi, pentru care fatuitorul nu va mai fi sanctionat din prima.
„Scopul prezentei legi este de a reglementa o serie de instrumente care sa asigure prevenirea savârsirii de contraventii de catre persoanele care desfasoar? activitate economica, precum si prevenirea savarsirii de contraventii de catre institutiile publice si institutiile publice locale”, scrie in proiectul legii care lasa nesanctionate, doar mustrate, 333 de contraventii, cu conditia sa nu le repeti.
Mai exact, potrivit proiectului, la prima constatare a unei contraventii se încheie un proces verbal de constatare si sanctiune cu avertisment, la care se anexeaza un plan de remediere. Termenul pentru intrarea în legalitate este de trei luni. Contravenientul beneficiaza de aceste masuri o singura data pentru oricare dintre contraventiile mentionate în proiectul de lege, în termen de 3 ani de la data aplicarii sanctiunii avertismentului. Proiectul Legii preventiei se afla in dezbatere publica pana pe data de 1 mai.
In unele cazuri de pe lista celor 333 de contraventii, e de bun simt sa inlocuiesti amenda cu avertismentul. „n altele insa e cel putin bizar, daca nu periculos.

Hartuirea sexuala a angajatilor se iarta prima data

Intra sub incidenta Legii Preventiei articolele din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament între femei si barbati prin care este interzisa discriminarea prin utilizarea de catre angajator a unor practici care dezavantajeaza persoanele de un anumit sex, în legatura cu rela?iile de munca, cum ar fi concedierea, stabilirea salariului sau promovarea. De asemenea, sub incidenta legii preventiei ar urma sa intre si prevederea conform careia „constituie discriminare bazata pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hartuire sau hartuire sexuala, având ca scop sau efect de a crea la locul de munca o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata, de a influenta negativ situatia persoanei angajate în ceea ce priveste promovarea profesionala, remunera?tia sau veniturile de orice natura ori accesul la formarea si perfectonarea profesionala, în cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce tine de viata sexuala”. „n legea actuala, amenzile ajung la o suta de mii de lei pentru astfel de contraventii.

E voie, o data, sa faci comert cu diplome

O alta contraventie scutita de amenda, la prima constatare, este cea legata de „comercializarea de lucrari stiintifice în vederea facilitarii falsificarii de catre cumparator a calitatii de autor al unei lucrari de licenta, de diploma, de disertatie sau de doctorat”, prevazuta de Legea educatiei nationale, si amendata acum cu sume de la cinci mii la 50 de mii de lei.

Intr-o tara unde dispar padurile de la o zi la alta,
acordam clementa in domeniul silvic

Cu avertisment sunt sanctionate în prima instanta si o serie de contraventii silvice, în cazul carora anul trecut s-a stabilit majorarea amenzilor, pentru a evita declansarea unei proceduri de infrigement pentru România.
„Neutilizarea Sistemului informatizat de urmarire a materialelor lemnoase, denumit în continuare SUMAL, sau transmiterea stop_coloana cu întârziere mai mare de 45 de zile de la data la care trebuia sa se faca raportarea lunara de catre profesionisti, din culpa acestora, a datelor în SUMAL” va fi taxata doar cu avertisment. La fel si „introducerea pe piata a lemnului recoltat în mod ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta, asa cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obliga?iilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn sau produse din lemn, cu confiscarea lemnului recoltat în mod ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta”. „n prezent, pentru cele doua contraventii amenzile sunt cuprinse intre 15 si 20 de mii de lei.

Oua nemarcate si carne necorespunzatoare
pot ajunge la vanzare in baza Legii preventiei

Comerciantii care aduc la piata ce-i taie capul nu vor mai fi amendati din prima, in baza proiectului de lege a preventiei, care ar urma sa se aplice tuturor agentilor economici, de la mic la mare.
De exemplu, comer-ciantii de oua nemarcate, neclasificate sau depozitate necorespunzator nu vor mai fi amendati pentru încalcarea prevederilor legale. Tot cu mustrare verbala ar putea scapa si comerciantii de lapte, carne sau alte produse alimentare care nu respecta conditiile de depozitare, ambalare sau transport. Noroc ca, cel putin anul acesta, in preajma sarbatorilor pascale se va aplica vechea legislatie.

Angajatorul iti da o adeverinta doar daca are chef

Pe lista faptelor care beneificaza de clementa se afla si refuzul anagajatorului de a elibera, la cererea unui angajat sau fost angajat a unor adeverinte privind vechimea in munca, salariul, specialitatea. Angajatorul e obligat prin lege sa faca acest lucru, dar, daca refuza, prima data nu-i niciun bai.

Comerciantii pot pune adaos cum doresc

Mai multe articole din Legea privind protejarea populatiei impotriva comertului ilicit cad si ele sub incidenta Legii preventiei. Comerciantul va scapa doar cu avertisment, in baza proiectului de lege, daca nu declara la organele fiscale, inainte de aplicare, adaosurile comerciale si cele de comision practicate sau daca nu afiseaza in unitate preturile, tarifele sau categoria de calitate a produselor.

Autoritatile locale sunt acoperite de Legea preventiei

Cu doar cateva zile inainte de punearea proiectului de lege in dezbatere publica, sub incidenta sa au intrat si autoritatile publice locale. Primariile, consiliile locale, prefecturile, consiliile judetene vor intra si ele în aria de protectie fata de rigorile controalelor. Vor putea face prostii cu banul public, pentru ca prima data nu vor pati nimic. „n contextul in care prin Ordonanta de Urgenta nr 9/2017 autoritatile locale au dobandit dreptul de a face cheltuilei dupa cum vor, fara sa conteze ca depasesc bugetul, acum Legea preventiei vine sa-i asigure ca nu vor fi controlati prea aspru.