Coalitia pentru Dezvoltarea României (CDR) considera ca proiectul noii legi a pensiilor, care aproape dubleaza cheltuielile publice cu pensiile pâna în 2021, respectiv le creste cu peste 130% pâna în 2022, nu este sustenabil, arata un comunicat al organizatiei.
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform caruia se estimeaza dublarea cheltuielor României cu pensiile publice în plata este o mare provocare pentru finantele publice ale tarii, nefiind însotit de masuri de crestere a veniturilor publice. Conform propriilor estimari ale Guvernului, cresterile asumate vor reprezenta pentru România un cost anual suplimentar de 18 miliarde de euro începând din 2022. Astfel, din 2022 si în anii ce vor urma, presupunând chiar si o crestere nominala anuala optimista de 8% a produsului intern brut pentru perioada 2018 – 2022, noua lege va genera o povara suplimentara de aproximativ 6,6% din PIB estimat pentru 2022, care se adauga proiectiei optimiste de deficit bugetar anual de 3%. Comparând, în 2017 platile de pensii de stat au reprezentat aproximativ 6,7% din PIB, în timp ce cheltuielile alocate educatiei au fost de 2,9% din PIB, iar cheltuielile cu sistemul public de sanatate au fost de 4% din PIB .
Pentru prima oara, Institutul National de Statistica, la cererea Comisiei Europene, a publicat în acest an date oficiale referitoare la drepturile de pensie acumulate pâna în prezent, mai exact, valoarea actualizata a viitoarelor obligatii de pensie deja înregistrate. Cifrele sunt cel putin alarmante; la finalul anului 2015, datoria implicita a sistemului public de pensii în România era de aproximativ 275 miliarde de euro (folosind cursul actual), adica 172% din PIB-ul anului 2015. Suma este de peste 4 ori mai mare decat datoria publica a României la acel moment. Astfel, însumând datoria publica actuala de aproximativ 35% din PIB cu obligatiile fata de actualii pensionari si drepturile acumulate pentru viitorii pensionari reflectate pâna la finalul anului 2015 s-ar acumula o datorie implicita a statului de peste 170% din PIB.
Mai mult, drepturile de pensie acumulate ar atinge valori îngrijorator de mari tinând cont de faptul ca din 2015 si pâna în prezent pensiile publice au crescut cu aproximativ 30% si ca se doreste în continuare o crestere a acestora cu peste 130% conform proiectului de lege privind sistemul de pensii (adaugând 18 miliarde de euro la costurile curente cu pensiile de aproximativ 13,5 miliarde de euro). Astfel, cresterile majore de beneficii la pensionare fara a fi însotite de masuri compensatorii duc la înrautatirea semnificativa a situatiei deficitului bugetar, slabind finantele publice si asa fragile ale tarii. Pe acest drum, finantele publice si economia României vor fi profund destabilizate.
CDR doreste sa sublinieze si dezechilibrul dintre pensiile primite de peste 5 milioane de români, finantate prin contributii si bazate pe principiul contributivitatii si pensiile speciale, primite de peste 150.000 de români. Pensiile speciale sunt mult mai generoase, acordate în conditii semnificativ mai favorabile, la vârste de pensionare mai reduse si nu urmaresc principiul contributivitatii. Conform Consiliului Fiscal si INS, la finalul anului 2017 pensiile speciale erau, în medie, de 3,5 ori mai mari decât pensiile de stat. CDR considera ca sistemul de pensii trebuie sa fie echitabil fata de toti românii, fara dezechilibre majore între categorii diferite de pensionari, si orice reforma a sistemului de pensii ar trebui sa aiba ca scop diminuarea inechitatilor sociale între categorii diferite de pensionari.
Coalitia pentru Dezvoltarea României este o initiativa privata, apolitica, construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai si reuneste 45 de organizatii si membri asociati. Coalitia pentru Dezvoltarea României reprezinta peste 54 000 de companii care genereaza în jur de 1,2 milioane de locuri de munca si peste 50% din PIB.
Proiectul legii pensiilor nu este sustenabil
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...