Primarul Ionel Ciunt spune ca reabilitarea statui lui Wesselenyi face parte dintr-un proiect major de anvergura, care va schimba total aspectul din centrul Zalaului.

rn

"Avem o suma alocata din bugetul local pe anul acesta pentru reabilitarea statui lui Wesselenyi din centrul municipiului. Dorinta noastra este sa modernizam si sa facem in centrul orasului, o zona cat se poate de atractiva si de frumoasa, care sa ne reprezinte pe noi ca si comunitate. Din pacate vegetatia care exista acolo, brazii sunt chiar in fata unei cladiri monument istoric Cladirea Transilvania si dorinta noastra este sa punem in valoare aceasta constructie si toata zona, parcul central. Pe un termne mai lung ne gandim acolo sa organizam si o scena pe care periodic fanfara orasului, dar si fanfarele de la cultele religioase, vara, seara sa poata sa sustine concerte, spectacole, in special de sarbatori. E un proiect mai amplu acolo. Parcul central face parte dintr-un proiect pe fonduri europene, ce inseamna pietonizarea strazii Unirii si reabilitarea integral a platoului din fata Prefecturii. Proiectul este inca in evaluare, iar spre sfarsitul anului o sa stim mai multe informatii legate de finantarea acestui proiect. Daca nu se califica pe fonduri europene, nu putem sa asteptam la nesfarsit. O sa ne apucam asa cum am facut cu bulevardul, sa refacem parcul central, ceva similar cum am facut in fata cladirii Finantelor, din bugetul propriu.", ne-a declarat edilul Ciunt.

rn

"La inceputul anului 2018 am receptionat lucrarea de proiectare tehnica a statui Wesselenyi. In cursul anului 2018 am organizat doua licitatii pentru aceasta lucrare, dar din pacate nu s-a atribuit. Luna aceasta am relaut procedurile de licitatie si a fost incarcat pe SEAP. Termenul de depunere a ofertelor este 2 iulie. Practic dorim sa reabilitam toata zona centrala si ar fi oarecum un punct de plecare. O sa reinnoim si parculetul si fantana cu ingerasi, toata zona. Dorim ca toata zona sa fie mai frumoasa. Reabilitarea statuii este doar un punct de plecare pentru reabilitarea intregii zone centrale. Este un proiect important pentru Zalau, pentru ca statuia lui Wesselenyi este un simbol al orasului. Proiectul este sustinut de toti consilierii locali din Consiliul Local Zalau. Sursa de finantare este asigurata din bugetul local.", ne-a declarat viceprimarul Nicoale Fazakas.

rn

Potrivit Primariei Zalau, restaurarea statuii presupune lucrari de rezistenta, lucrari de reabilitare postament, lucrari de restaurare componente din piatra, curatare. Conform devizului, valoarea lucrarilor este de 476.703 lei. A fost demarata procedura de achizitie a lucrarilor, iar la licitatie s-au prezentat doua societati, insa nici una dintre ele nu au indeplinit conditiile necesare pentru a putea executa lucrarile. Astfel ca procedura de achizitie a fost reluata luna aceasta si are termen de depunere oferta este data de 2 iulie.

rn

Opera a sculptorului Fadrusz János (1856 – 1903), inaugurata în urma cu 115 ani, statuia din centrul Zalaului îl reprezinta pe baronul Wesselényi Miklós – fiul (1796 – 1850) si pe ciobanul român Samson Pop din Rona, de lânga Jibou. Cele doua personaje ce alcatuiesc grupul statuar sunt emblematice pentru spiritul vremii si sunt unite printr-un ideal: libertatea umana. Ca si o parte din celelalte sculpturi realizate de catre Fadrusz János, dintre care se remarca ansamblul monumental Matyas Corvin din centrul Clujului (inaugurat în acelasi an 1902, la aproape o luna distanta), statuia lui Wesselényi a avut o istorie tumultoasa. A fost dezvelita cu sase ani mai târziu decât s-a dorit si a fost chiar pe punctul de a fi distrusa. De fapt, a fost demontata între anii 1935 si 1942.