Proiect ambitios pe cursul raului Somes, proiect de 310 milioane de euro. Asa se vorbea acum un an si jumatate, de la Dej pana la Benesat, ca vreo sapte microhidrocentrale vor rasari pe rau. Unii spuneau ca salba de hidrocentrale se va intinde de la Catcau, judetul Cluj, la Surduc; altii ca apele Somesului vor da lumina de la Dej la Stramtorile Ticaului. Proiectul, spunea presa de atunci, este cat se poate de real si este pe cale sa demareze in acest an. Miile de salajeni de pe Somes vor avea energie electrica ieftina, iar agricultura nu va mai suferi pe timp de seceta. Cum se face, cum nu se face, calea spre demarare s-a infundat, pentru ca imbatatul cu apa chioara e o moda la noi.

Momeala cu vizita in Bulgaria
Proiectul cu cele sapte hidrocentrale a avut ca parinte A.D.I (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara) formata din Primariile din Vad si Catcau, judetul Cluj, Rus, Lozna, Babeni, Letca si Surduc. Firma constructoare urma sa fie PVB Power din Italia. In acest sens, italienii, spre a-i convinge pe edilii salajeni si clujeni ca ei chiar vor sa investeasca cele peste 300 de milioane de euro aici, la noi, si sa creeze noi locuri de munca a invitat o serie de oficialitati locale tocmai in Bulgaria. Aici, in apropiere de Sofia, italienii au demarat constructia a doua hidrocentrale.

Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ
Din delegatia care s-a deplasat intre 1 si 3 august in Bulgaria au facut parte reprezentanti ai Apelor Romane – Cluj, Horea Uioreanu – presedintele Consi-liului Judetean Cluj, deputatul PSD de Cluj – Cornel Itu, primarul comunei Vad – David Prunean, prim edilul orasului Dej – Costan Morar, precum si salajenii Alexandru Pintea – primar de Rus, Dorel Man – primarul comunei Letca, prim edilul de Lozna – Augustin Sabou, Dorel Vancea – primarul comunei Babeni, Maria Onicas – primarul comunei Sur-duc, reprezentantul Consiliului Judetean Salaj – Danut Vultur, precum si directorul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Valea Somesului – Ioan Cozma. Dorel Man spunea atunci ca vizita la bulgari a fost cat se poate de benefica, pentru ca au vazut pe viu cum se deruleaza proiectele investitorilor italieni. Le-a fost prezentat proie-ctul „Somes River”. Constructiile hi-drotehnice sunt de marime medie, iar pe malurile raului, unde sunt construite, exista diguri de protectie impotriva inundatiilor. Presedintele ADI, Ioan Cosma, sustinea tot atunci ca „energia produsa va fi inserata in sistemul national, iar oamenii vor fi scutiti de facturile grase la curent”. Numai ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

Ar fi fost prea frumos…
Italienii urmau sa faca in toamna anului 2012 o vizita pe Valea Somesului, unde sa discute concret despre proiect. A fost doar o promi- siune. L-am intrebat ieri pe Dorel Man, edilul de Letca, despre proiectul cu salba de hidrocentrale de pe Somes. „La ora actuala nu stim nimic. Nimeni nu ne-a spus nimic, au ramas toate moarte. Ceea ce cred eu este ca lipsa banilor a facut ca investitia sa nu mai fie una de luat in calcul. Ar fi fost prea frumos sa fie adevarat”, a conchis primarul Man. Da, domnule primar, a fost un vis frumos. Din pacate visul s-a terminat si ne-am trezit la realitate. O realitate pe care, ne convine, nu ne convine trebuie sa o acceptam.