Ultima oprire – Casa Memoriala „Iuliu Maniu” de la Badacin, pe 12 noiembrie

rn

În an Centenar, la nivelul judetului Salaj dar chiar si în afara granitelor judetului, în Maramures si Alba, s-a desfasurat un proiect cu o puternica rezonanta: Caravana Unirii – care si-a propus trecerea prin fiecare oras, comuna (inclusiv prin satele apartinatoare) din judet, punând accent pe sentimentele de dragoste, stabilitate, unitate si respect fata de valorile neamului românesc.
„Caravana Unirii” este un proiect initiat de Biblioteca Judeteana „Ionita Scipione Badescu” Salaj, sub egida Consiliului Judetean Salaj si în colaborare cu Institutia Prefectului Judetului Salaj.
Potrivit reprezentantilor Bibliotecii, programul a fost stabilit cu fiecare oras/comuna, caravana oprind cu prioritate la busturi, statui ridicate în memoria marilor personalitati care au contribuit la Faurirea României Mari, precum si la Monumente dedicate eroilor care s-au jertfit pentru apararea pamântului strabun.
„În 25 martie 2018 Caravana Unirii pornea din localitatea Bocsa, locul de nastere a marelui om politic Simion Barnutiu, pelerinaj de unitate si fratie în An Centenar prin întrerg judetul Salaj. În 12 noiembrie acest proiect de suflet românesc se va încheia, poposind simbolic la simleu Silvaniei si la Badacin, acolo de unde Iuliu Maniu alimentându-si idealurile din izvorul vietii vesnice, a devenit far si calauza spre unirea cea mare! Recunostinta în eternitate SFINXULUI, ARTIZANULUI, FaURITORULUI de UNITATE!”, spun reprezentantii Bibliotecii.
„Miscarea de eliberare din Transilvania a luat un puternic avânt, Iuliu Maniu legându-si numele de cel mai glorios act din istoria românilor, faurirea Marii Uniri la 1 Decembrie 1918” (Ioan Scurtu).

rn

Despre Iuliu Maniu

rn

Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873, Badacin – d. 5 februarie 1953, Sighetu Marmatiei) a fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), presedinte al Partidului National-taranesc (1926-1933, 1937-1947), detinut politic dupa 1947, decedat în închisoarea Sighet. A fost membru de onoare (din 1919) al Academiei Române.
„Lagarele si închisorile pot închide oamenii si-i ucide, dar nu pot închide si nici ucide ideile care circula oricâte piedici le-ai pune. Teroarea înspaimânta omul, dar nu sugruma ideea care biruie totdeauna când este sprijinita de lege, de libertate si de morala. Ce înseamna viata mea sau aceea a 50-60.000 de oameni sacrificati în felul acesta, daca este vorba ca prin jertfele vietilor noastre sa nasca o ROMÂNIE MARE, libera si neatârnata. Pe mine nu ma îngrozeste nici lagarul, nici moartea si am încredere deplina în soarta buna pe viitor a României” (Iuliu Maniu).