Locuitorii din fostele localităţi miniere din Sălaj declarate zone defavorizate işi imbunătăţesc traiul cu vestiare noi la bazele sportive şi… fantani arteziene.
Şapte microproiecte ce vizează fostele localităţi miniere din Sălaj,in valoarea totală de peste 670.000 de lei vor fi finanţate in cadrul „Schema de granturi mici”, prin Agenţia Romană pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, potrivit informaţiilor furnizate de Prefectura Sălaj.
Este cea de a treia etapă a acestei linii de finanţare, iar in comparaţie cu etapele anterioare, valoarea nerambursabilă pentru fiecare proiect a crescut de la 20.000 de lei la 60.000 de lei. Grupurile de iniţiativă care intocmesc proiectele trebuie să atragă fondurile necesare peste această limită de 60.000 de lei. Finanţarea nerambursabilă provine dintr-un imprumut acordat Romaniei de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi din fonduri guvernamentale.
Proiectele depuse şi declarate eligibile in cadrul şedinţei Comitetului local de evaluare Sălaj, care a avut loc marţi, la sediul Instituţiei Prefectului Sălaj, vizează amenajarea unui vestiar la baza sportivă din Cosniciu de Jos, valoarea totală a proiectului este de peste 65000 de lei, mansardarea şi modernizarea vestiarului de la baza sportivă Rapid Jibou, in valoare de aproape 242000 de lei. Două proiecte au fost declarate eligibile in comuna Sărmăşag, urmand astfel să se reabiliteze sala de festivităţi din localitate cu 90.000 de lei şi canalul pluvial şi trotuarele cu 190.000 de lei. Alte două pro-iecte caştigate sunt in comuna Bobota. Intitulate sugestiv „Cultură şi sănătate in satul romanesc”, vizează amenajarea căminelor culturale din Bobota şi Derşida. Valoarea totală a fiecărui proiect este de 46.000 de lei. Cel de al şaptelea micropoiect aparţine comunei Chieşd, denumit „Izvor de sănătate şi recreere”, prin care se va realiza o fantană arteziană, valoarea totală a investiţiei fiind de 100.000 de lei.
Proiectele vor fi semnate in perioada imediat urmă-toare, iar demararea lor este estimată pe data de 15 noiembrie şi urmează să se de-ruleze pe o perioadă cuprinsă intre şase şi 12 luni, potrivit lui Mircea Ciocian.
Proiecte mărunte in zonele miniere defavorizate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...