Roboți, sistem solar sub formă de umbrelă, planșe, machete colorate și ingenioase, planete ”feminizate”, istoria explorării spațiului cosmic în imagini și texte originale, toate au fost create de elevi sălăjeni care s-au implicat, alături de cadrele didactice, în proiectul anual ”Cu mic, cu mare… prin Univers!”.
Expoziția-eveniment a fost organizată pe tot parcursul săptămânii la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, pentru a marca Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic.
Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic se marchează anual deoarece punctează două evenimente: lansarea primului satelit realizat de om – Sputnik 1, dar și Tratatul privind Principiile care guvernează activitățile statelor în domeniul explorării și utilizării pașnice a spațiului cosmic și acelorlalte corpuri cerești, act semnat la 10 octombrie 1967. Ediția din acest an are ca temă <Femeia în spațiu>, omagiind-o pe prima femeie care a ajuns în spațiu – rusoaica Valentina Vladimirovna Tereșkova”, ne-a explicat Antonia Blaga, elevă a Colegiului Tehnic ”API”, pasionată de astronomie.
”Ne-am implicat în proiectele prin care marcăm Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic deoarece suntem fascinate de ceea ce se întâmplă în Univers, de planete, de stele și am privit această activitate ca o modalitate de socializare între noi. Această pandemie ne-a ținut departe unii de alții dar, lucrând la proiect, la machete, am avut oportunitatea să învățăm mai mult despre cosmos, să comunicăm, să colaborăm. Am încercat să feminizăm proiectele pe care le-am expus pentru a fi în trend-ul temei mondiale <Femeile în spațiu> – am adăugat câte un obiect feminin planetelor – o oglindă planetei Venus pentru că este asociată cu Zeița Frumuseții, un inel planetei Saturn pentru că inelele planetei simbolizează infinitatea etc. Această activitate a fost foarte atractivă și putem aduce prin proiectele noastre un oamgiu oamenilor care au ajuns în spațiu și un plus valoare școlilor pe care le reprezentăm”, ne-au declarat elevele Ana și Alexandra.
”Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic este marcată anual între 4 și 10 octombrie, ediția din 2021 având la bază tema <Femeia în Spațiul Cosmic>.
În această perioadă, elevii și profesorii de la Colegiul Tehnic ,,Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, împreună cu unitățile de învățământ partenere în Proiectul educațional <Cu mic, cu mare, …prin Univers!>, au organizat și realizat o ,,călătorie” către planetele sistemului solar, explorând stele, galaxii, comete, Calea Lactee, din dorința de a afla cât mai multe despre Univers, de a trezi elevilor curiozitatea de a cerceta Spațiul Cosmic și, de ce nu, de a deveni cândva astronomi sau astrologi.
Atracția evenimentului o reprezintă posterele, machetele, creațiile literare tematice realizate de elevi, reunite sub forma unei expoziții. Proiectul educațional <Cu mic, cu mare, …prin Univers!>, a demarat în 2006 și este înscris în cadrul Proiectului Internațional World Space Week, în calendarul global de acțiuni menite să promoveze științele dedicate spațiului. Și în acest an, în pofida contextului pandemic, dar respectând cu strictețe regulile impuse, cele 7 școli implicate în proiect marchează acest eveniment important pentru întreaga umanitate”, ne-a declarat inițiatoarea și coordonatoarea proiectului, Maria Pop, profesor de Fizică în cadrul unității de învățământ.
La proiect au participat la ediția din acest an șapte unități de învățământ din județ: Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, Zalău, Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” Zalău, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Zalău, Școala Gimnazială ”Porolissum” Zalău, Școala Gimnazială Nr. 1 Aghireș, Școala Gimnazială Nr. 1 Cuzăplac și Grădinița cu Program Prelungit ”Căsuța cu Povești” Zalău.