Liderii de grup ai PNL, Florin Roman si Daniel Fenechiu au depus un amendament la OUG 29/2020. Concret, cei doi propun impozitarea progresiva a pensiilor speciale de la 10% pana la 95%.

rn

"Este vremea solidaritatii si a constrangerilor pentru toata lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atat de multa nevoie," potrivit lui Florin Roman.

rn

Initiativa celor doi prevede impozitarea cu 10% a pensiilor speciale cuprinse intre 2001 si 4000 de lei, cu 60% a pensiilor speciale intre 4001 si 7000 de lei si impozitarea cu 95% a pensiilor speciale ce depasesc cuantumul de 7000 de lei.

rn

Potrivit acestuia economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge in achizitii medicale si pentru sustinerea celor din prima linie a frontului cu epidemia.

rn

"PNL a optat pentru varianta impozitarii progresive, motivata de starea de urgenta, pentru a nu intra in conflict constitutional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totala a acestui tip de privilegii. Amendamentul poate trece intr-o saptamana maxim de parlament, daca exista vointa politica", declara Florin Roman

rn

In categoria pensiilor speciale supuse impozitarii progresive parlamentarii liberali au introdus: parlamentarii si functionarii parlamentari, magistratii si personalul auxiliar, inclusiv judecatorii CCR, functionarii Curtii de conturi, Avocatul poporului, personalul navigant si personalul diplomatic.

rn

Potrivit acestora in categoria impozitarii progresive nu intra politistii si militarii, beneficiari ai unor pensii militare.

rn

Si reprezentantii USR au depus un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale

rn

La initiativa deputatilor Claudiu Nasui si Cristina Pruna, Uniunea Salvati Romania a depus in Parlament un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare fata de pensia contributiva. Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei si un impozit de 10% pentru pensiile speciale intre 2.000 si 3.500 de lei.

rn

Potrivit celor de la USR, pensia minima in Romania este de 704 lei, iar cea mai mare pensie speciala depaseste 70.000 de lei, ceea ce inseamna de aproximativ 100 de ori mai mult. O discrepanta uriasa este si intre pensia medie din sistemul public, in prezent 1.247 de lei, si pensia medie din sistemele speciale, care variaza intre 4.000 de lei si 19.000 de lei.

rn

Claudiu Nasui: Nu mai putem avea unii cetateni mai "speciali" decat altii

rn

"Nu mai putem avea unii cetateni mai "speciali" decat altii. Ne aflam in fata unei crize de proportii majore, iar pensiile speciale sunt o mare nedreptate pentru majoritatea romanilor care, de altfel, le platesc din munca lor. Romania ar fi putut avea investitii in sistemul medical si in infrastructura. In loc, avem mii de oameni care profita de apropierea lor de putere pentru a-si insusi beneficii pentru care nu au cotizat", a declarat Claudiu Nasui.

rn

In plus, doar pentru primele doua luni din anul 2020, statul a scos de la buget 1,6 miliarde lei, iar pana la finalul anului se estimeaza o cheltuiala cu pensiile speciale de peste 10 miliarde de lei. Bani care pot fi folositi pentru rezolvarea unor probleme urgente, precum combaterea epidemiei de coronavirus, diminuarea efectelor economice ale acesteia, investitii in domenii vitale, incepand cu Sanatatea.

rn

"Este momentul ca macar in fata unei astfel de provocari cum este cea cauzata de pandemia globala sa restabilim echitatea. Sistemul de pensii din Romania are o problema mare cu dublul standard pe care il aplica in cazul pensiilor care nu respecta principiul contributivitatii. Cei care platesc pentru pensiile speciale nu sunt si cei care beneficiaza de ele, iar asta trebuia corectat demult. Asta ne propunem prin acest proiect", a declarat Cristina Pruna.

rn

Proiectul de lege depus de parlamentarii USR completeaza Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Concret, pentru veniturile din pensii sau indemnizatii pentru limita de varsta finantate de la bugetul de stat si stabilite pe baza unei legislatii speciale de pana la 2.000 de lei, impozitul este 0%. Proiectul de lege depus de parlamentarii USR completeaza Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Concret, pentru veniturile din pensii sau indemnizatii pentru limita de varsta finantate de la bugetul de stat si stabilite pe baza unei legislatii speciale de pana la 2.000 de lei, impozitul este 0%.

rn

Astfel, se stabileste un regim fiscal care: mentine scutirea asupra primilor 2.000 de lei din pensie, mentine actuala cota de impunere de 10% pentru partea contributiva a veniturilor din pensii, indiferent daca nivelul acesteia se situeaza sub sau peste pragul special de impunere, stabileste o cota de impunere de 10% pentru pensia speciala care se situeaza sub pragul special de impunere, stabileste o cota de impunere de 90% pentru pensia speciala care se situeaza peste pragul special de impunere (sau peste nivelul partii contributive, daca partea contributiva depaseste pragul special de impunere). Pragul special de impunere va fi calculat pentru fiecare an, la nivelul a cinci pensii sociale minime garantate, in prezent pensia minima fiind 700 de lei, iar sumele incasate de stat din aceste impozite vor fi virate intr-un cont distinct al bugetului de stat si intrebuintate pentru investitii in domeniul sanatatii si masuri pentru sprijinirea economiei si restabilirea echilibrului economic in urma crizei epidemice si economice cauzata de virusul SARS-COV-2.

rn