Toti elevii inscrisi in sistemul de invatamant din Romania trebuie sa se supuna unor reguli, fie ei elevi ai scolilor publice sau particulare. Daca regulile sunt incalcate exista o serie de sanctiuni, insa pana la aplicarea acestora, procesul de evaluare trebuie sa treaca de mai multe comisii.
Parlamentul este pe cale sa adopte un proiect de lege prin care profesorul va avea putere de decizie asupra modalitatilor de sanctionare privind abaterile disciplinare ale elevilor, eliminand celelalte organe de control.
Prin adoptarea proiectului de lege, profesorii din tara ar putea aplica sanctiuni fara sa mai astepte evaluarea comisiilor. Iar orice fapt sesizat in scris de catre un cadru didactic va fi obligatoriu real pana la proba contrarie.
Proiectul de lege a fost initiat de senatorul social-democrat serban Nicolae si a trecut de Camera Deputatilor. Acum, proiectul se afla la Senat, pentru votul decisiv.
Potrivit Statutului elevului, procesul de aplicare a sanctiunilor privind abaterile disciplinare presupune parcurgerea mai multor etape. Asadar, sanctiunea se comunica individual, in scris, atata elevilor, cat si parintilor, sau tutorilor ori sustinatorilor legali. Aceasta se aplica din momentul comunicarii sau ulterior, dupa caz. De altfel, pentru ca elevii sa fie sanctionati, faptele trebuie sa se petreaca in perimetrul unitatii de invatamant sau in cadrul activitatilor extrascolare.
Principala modificare adusa proiectului de act normativ a fost aceea de revenire la o prevedere din textul initial, la care se renuntase anterior, potrivit careia pedeapsa pentru agresarea personalului didactic in timp ce isi desfasoara activitatea scolara se majoreaza cu o treime fata de cuantumul celei care se aplica in astfel de cazuri.
"Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime", prevede proiectul.
Aceeasi pedeapsa se aplica si pentru "savarsirea unei infractiuni impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control ori asupra bunurilor acesteia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu".
Initiatorul si-a motivat proiectul prin faptul ca in sistemul national de invatamant se constata o lipsa de protectie juridica a cadrelor didactice fata de hartuirea si agresiunile venite din partea elevilor, parintilor sau reprezentantilor legali ai acestora.
"Obiceiul de a vedea scoala ca o institutie in care predomina drepturile unor elevi fata de profesorii lor sau fata de restul elevilor, din cauza conceptiei gresite ca scolile sunt centre de asistenta, in multe cazuri, profesorii nu sunt protejati in cazul luarii unei decizii pedagogice fata de un elev sau al aplicarii unei sanctiuni disciplinare. Nu se poate asigura prevalenta dreptului la educatie a majoritatii elevilor in raport cu cei care au un comportament perturbator", se sustine, printre altele, in expunerea de motive.
"In cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, in scris, de personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, in exercitarea atributiilor specifice functiei, se prezuma a fi reale, pana la momentul demonstrarii situatiei contrare", mai propune initiatorul.
Serban Nicolae spune ca proiectul are la baza studii care arata ca agresiunea impotriva profesorilor este in crestere si sunt elevi care "se lauda cu astfel de agresiuni impotriva profesorilor".