Programul Prima camera pentru tinerii institutionalizati

imagine-articol0_53173

 

Ministerul Muncii vrea sa introduca de anul viitor programul “Prima camera” pentru tinerii institutionalizati care implinesc 18 ani, varsta la care sunt pur si simplu expulzati din sistemul de protectie sociala si ajung… pe drumuri. In baza acestui proiect, statul va suporta, timp de doi ani, in locul lor, cheltuielile cu plata chiriei si cele de intretinere.
In fiecare an, mii de tineri institutionalizati implinesc 18 ani si statul isi ia mina de pe ei. Integrarea lor in societate, gasirea unui loc de munca unde sa castige suficient cat sa isi permita o chirie, este o utopie. Asa se ajunge in situatia in care tot efortul depus pentru cresterea si educarea lor sa fie in zadar, pentru ca unii dintre ei, de nevoie si din lipsa de alternativa, ajung pe strazi. Sau, nu de putine ori, la puscarie, pentru furturi si talharii comise ca sa supravietuiasca.
Pe langa efortul financiar considerabil pe care-l presupune cresterea lor, intervin si aspectele mai umane, legate de eforturile personalului din centre sau al asistentilor maternali pentru a-i ajuta sa invete, sa ia note bune, sa termine un liceu sau o scoala profesionala. Doar ca tot ce se construieste in 18 ani se poate duce de rapa in momentul in care tanarul e lasat in drum, de unul singur, la varsta majoratului.
Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Dragos Pislaru, spune ca proiectul reprezinta o solutie pentru tinerii care parasesc, la 18 ani, centrele de plasament, orfelinatele, recunoscand, totodata, ca desi statul are grija de copii pana la varsta majoratului, dupa aceasta varsta sunt lasati “intr-o zona de lipsa de sprijin, nepregatiti pentru ceea ce inseamna societatea si viata independenta”.
Ministrul Muncii a adaugat ca, prin acest proiect, tinerii vor fi integrati in invatamantul profesional si vor beneficia de consiliere pentru a preintampina abuzurile de care s-ar putea lovi la locul de munca. stop_coloana Proiectul ar urma sa fie finantat integral din fonduri europene.

Salajul cheltuie 800.000 de lei
pe luna pentru copiii institutionalizati

Salajul are in prezent 465 de copii institutionalizati in centre rezidentiale, case de tip familial sau la asistenti maternali.
Cheltuiala lunara medie pentru un copil institutionalizat este de 1.600 – 1.800 de lei. O suma uriasa, daca ne raportam la faptul ca alocatia de stat a unui copil care creste in familie este de doar 84 de lei pe luna.
Asta inseamna o cheltuiala medie lunara cu copiii institutionalizati din Salaj de 790.500 de lei.
Pe an, cheltuiala cu un singur copil institutionalizat ajunge la aproximativ 20.000 de lei. Presupunand ca un copil ajunge sa fie institutionalizat imediat dupa nastere si ramane in sistem 18 ani, statul va cheltui cu el cel putin 360.000 de lei.
Partea buna in Salaj este ca judetul are trei centre – la Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Jibou -, unde tinerii institutionalizati ajunsi la varsta la care nu mai pot fi tinuti in sistem sunt ajutati inca doi ani dupa majorat. Ei primesc, gratuit, o camera unde sa locuiasca, presupunandu-se ca, in acest timp, vor reusi sa se puna pe picioare pentru a lua viata-n piept singuri.
E doar o solutie provizorie, pentru ca, odata ce statul nu le mai ofera aceasta forma de protectie sociala, multi dintre acesti tineri ajung sa ingroase randurile altor categorii de asistati social sau al celor care dorm sub cerul liber.