Statul vine cu garantarea insa bancile au, de fapt, ultimul cuvant

rn

Peste 59 de mii de cereri au fost depuse, pana in prezent, in cadrul programului IMM Invest. Cu toate acestea, numai circa 580 de solicitari au fost si aprobate de catre banci si trimise apoi la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru acordarea garantiilor de catre stat.

rn

Volumul mare de munca incetineste activitatea bancilor

rn

Procesarea acestor cereri este ingreunata de volumul mare de munca de la nivelul bancilor care fac fata cu greu numarului mare de dosare pe care trebuie sa le analizeze. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Sergiu Oprescu, a declarat, pentru presa centrala, ca sistemul bancar a primit in ultimele saptamani un volum de cereri de creditare echivalent cu cel pe care il primeste, in mod normal, in sase luni de zile.

rn

Statul garanteaza pana la 90 la suta din valoarea creditului

rn

Programul IMM Invest permite intreprinderilor mici si mijlocii afectate de criza provocata de COVID-19 sa isi asigure lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii, prin accesarea unuia sau mai multor credite pentru investitii sau a uneia sau mai multor linii de credit pentru a avea capital de lucru. Aceste credite sunt garantate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, prin Ministerul Finantelor Publice. Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei.
Potrivit informatiilor furnizate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, statul poate garanta pana la 90 la suta din valoarea creditelor accesate. Nu se plateste dobanda, comision de garantare sau alte costuri de acordare, costurile finantaii fiind subventionate in procent de suta la suta de la bugetul de stat, pana la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitati de prelungire. Nu se plateste nici comision de rambursare anticipata, iar valoarea maxima a creditelor poate fi de pana la zece milioane lei pentru investitii si pana la cinci milioane lei pentru capital de lucru.
Intreprinderile mijlocii beneficiaza, in cadrul programului, de finantari in valoare de  pana la cinci milioane lei, garantii de stat in valoare de maxim 80 la suta din valoarea creditelor, durata finantarii este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 de luni, rata dobanzii compusa din Robor la 3 luni plus 2,5 la suta pe an este subvettionata suta la suta de la bugetul de stat, iar costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.
Aplicand pentru unul sau mai multe credite sau linii de credit intreprinderile mici si micro vor beneficia de finantari pentru capital de lucru de pana la 1.000.000 lei pentru intreprindere mica si pana la 500.000 lei pentru microintreprindere, garantii de stat de maxim 90 la suta din valoarea creditului, durata finantarii este de pana la 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 luni, rata dobanzii Robor la 3 luni plus 2,5 la suta pe an, subventionata suta la suta de la bugetul de stat, costurile de acordare, monitorizare si administrare a garattiilor acordate in numele si contul statului fiind suportate de la bugetul de stat.

rn

Banca decide cine primeste banii

rn

Chiar daca pentru firme creditul este unul foarte avantajos, nu se poate spune acelasi lucru si cu privire la banci, cele care au, de altfel, cuvantul decisiv in acordarea acestor credite. Altfel spus, daca solicitantul nu se incadreaza si in politica interna a bancii privind acordarea de credite, sansele acestuia de a putea fi admis in program sunt minime.
Dobanzile existente in programul IMM Invest sub sub nivelul celor practicate in mod normal de institutiile financiare in raport cu intreprinderile mici si mijlocii, iar unele comisioane lipsesc, ceea ce se va traduce printr-un profit mai mic pentru banci. Potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, rata dobanzii va fi Robor la 3 luni plus 2,5 la suta pe an. De cealalta parte, media dobanzilor practicate de bancile comerciale in relatia cu IMM-urile este de 5,76 la suta, potrivit datelor BNR, fata de aproximativ 4,45 la suta cat ar fi, in prezent, dobanda unui credit accesat prin programul IMM Invest.Referitor la comisioane, creditele garantate de stat au doua tipuri de comisioane anuale: unul catre Ministerul Finantelor de 2,3 la suta si unul catre FNGCIMM de 2,95 la suta din soldul anual al creditului. Aceste doua comisioane lipsesc in cazul creditelor din programul IMM Invest.

rn