Incepand din acest an scolar, elevii din clasele I-VIII vor primi ca supliment de hrana subventionat de Guvern cate un mar pe zi. Initiativa pare sa completeze actiunea Cornul si Laptele lansata in Romania in urma cu 8 ani. Cum abia in 9 aprilie a intrat in vigoare Ordinul 85 prin care s-a instituit aceasta masura, inca nu s-a ajuns la distribuirea fructelor, ci doar au fost intocmite caietele de sarcini si vor fi organizate licitatiile, merele urmand a fi gustate abia spre sfarsitul anului scolar.
Asa cum pentru ambalarea si distribuirea produselor lactate si de panificatie s-a pus in functiune o laborioasa strategie, guvernantii au inventat o serie de masuri si pentru ambalarea si distribuirea merelor in scoli. Pe ambalajul fructelor trebuie sa fie specificate conditiile de depozitare, lotul din care provin merele, denumirea produselor, cantitatea. Merele trebuie sa fie intregi, sanatoase, curate, fara materii straine vizibile, fara urme de atacuri de boli sau daunatori, fara umiditate in exces, fara gust sau miros strain. Loturile distribuite trebuie sa fie insotite de buletinele de analiza cu privire la nitriti sau alti contaminanti. Transportul si depozitarea merelor la scoli trebuie sa fie asigurat in spatii igienice. Marul oferit scolarilor trebuie sa aiba intre 90 si 150 de grame.

IN LOC DE ALIMENTE, ALOCATIE
La nivel de judet 20.829 de elevi se vor infrupta din fructele alese de mai marii acestei tari. Prea simplisti, ori fara imaginatie, guvernantii nu au oferit copiilor nostri alternativa sa manance si alte fructe din banii statului. Poate era mult mai bine daca aceasta cheltuiala cu merele, cornul si laptele s-ar fi directionat in fondul de alocatii. Pentru ca din cat risipeste statul intr-o zi pentru un copil pentru lapte si corn (1,17 lei), si pentru un mar (0,3 lei), alocatia putea fi majorata macar la 80 de lei. Cu acesti bani copiii ar fi optat si pentru alte fructe, nu doar pentru mere, si in acelasi timp ar fi evitat disconfortul pe care-l va produce consumul de lapte si mere in acelasi timp. Cu siguranta guvernantii au intrevazut urmarile furtunoase pe care la va avea combinatia dintre lapte si mere, pentru ca au recomandat ca laptele sa fie distribuit si consumat in prima pauza, iar merele in ultima. Dar inca nu s-au gandit ce se va intampla in stomacul copiilor din toamna dupa ce acestia vor primi si miere.