De la 1 aprilie, sălăjenii pot depune din nou cereri de finanţare pentru sisteme de incălzire ecologice.
Programul ”Casa Verde” pentru subvenţionarea instalării sistemelor de incălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incălzire va fi reluat in luna aprilie, conform declaraţiilor ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Un număr de 380 de sălăjeni şi-au depus pană acum dosare de finanţare in acest program, dintre care 308 pentru instalarea de panouri solare, 71 pentru centrale termice pe bază de peleţi, brichete, tocături lemnoasă sau şi o singură cerere pentru instalarea de pompe de căldură.
Panourile solare inlocuiesc centrala pe gaz
Pentru o casă de 200 de metri pătraţi este necesar montarea a două panouri solare şi a unui boiler. Preţul sistemului variază intre 1500 şi 2000 de euro, la care se adaugă costurile de montare şi ale instalaţiilor necesare. Prin programul „Casa Verde” se decontează aproape 1.500 de euro, dar numai după montarea sistemului. Un panou solar sau un sistem de panouri solare montat corect poate reduce cu pană la 70 la sută costurile cu incălzire a unei clădiri. Temperatura apei din acumulatorul termic poate ajunge pană la 90°C. Apa caldă menajeră poate fi furnizată la 75-85 grade Celsius, pe timp de vară şi la 15-45°C iarna.
Scăpaţi de iarnă cu cinci tone de peleţi
Peleţii sunt un combustibil ecologic, fiind produşi din rumeguş, scoarţă, resturi de copaci, sau chiar plante prelucrate şi cultivate special in acest scop. O centrală termică pe bază de peleţi consumă pe timp de iarnă, pentru incălzirea unei case de 200 de metri pătraţi, circa conci tone de peleţi. O tonă de peleţi costă aproximativ 150 de euro. Preţul unei centrale termice pe bază de peleţi porneşte de la aproximativ 6.000 de euro. AFM decontează 1.500 de euro din preţul de instalare a unei centrale termice.
Pompele de căldură ameliorează incălzirea globală
Pompele de căldură sunt sisteme de incălzire ecologice care inlocuiesc cu succes centrala termică. Pentru incălzirea agentului termic şi a apei menajere folosesc căldura mediului inconjurator, căldură pe care o captează folosind echipamente clasice, alimentate cu energie electrică. Practic, pompele absorb căldura de afară şi o aduc in casă, iar frigul din interior este dat afară. Preţul unui astfel de sistem variază intre 5.000 şi 30.000 de euro, cu toate elementele incluse, in funcţie de necesităţile de incălzire a unei clădiri.