Caracteristici termice şi hidrice
Din datele primite de la Laboratorul de Agrometeorologie aflăm că regimul termic mediu diurn al aerului se va incadra in general in limite normale (- 0…2°C) pentru această perioadă in cea mai mare parte a ţării, iar local, in zonele sudice şi sud-estice, valorile termice vor putea depăşi mediile multianuale. Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii prognozate se pot situa pe ansamblu in limite normale din punct de vedere agricol in majoritatea regiunilor agricole, exceptand vestul ţării, unde cantităţile de apă vor putea depăşi valorile normale.
Caracteristici fenologice
In condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de toamnă se va semnala in continuare stadiul de repaus biologic, pe aproape intreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, in zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer şi sol, izolat, la cerealierele de toamnă vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative, in special in zonele de campie din jumătatea de sud a ţării. Sub aspect fenologic, orzul şi graul de toamnă, in funcţie de data semănatului, se vor afla in fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi infrăţire (30-100%). Starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta in general bună şi medie, respectiv medie şi slabă in semănăturile efectuate in afara epocii optime.
Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grau de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va menţine in limite optime şi apropiate de optim la nivelul intregului teritoriu agricol al ţării.