decembrie 5, 2025

Profesorul universitar Avram Fitiu sustine ca bucataria traditionala poate deveni o afacere de succes

profesorul-universitar-avram-fitiu-sustine-ca-bucataria-traditionala-poate-deveni-o-afacere-de-suces05_57080

Cunoscutul profesor universitar Avram Fitiu, originar din din Marin, comuna Crasna, le invata de gospodinele din satele romanesti, dar nu numai, cum sa faca o afacere utilizandu-si abilitatile de bucatarese.

rn

Autor al cartii "Salvarea fermei taranesti", profesorul Fitiu indeamna femeile sa isi autorizeze sanitar veterinar camarile si bucatariile, pentru a putea vinde din preparatele proprii. “n acest fel ar putea sari in ajutorul altor femei care ar dori sa puna pe masa familiei sarmale, ciorbe, muraturi, gem sau alte bunatati, dar care, din cauza unei cariere de succes care le ocupa cea mai mare parte a zilei, nu prea au timp sa stea prin bucatarie. Mai mult decat atat, spune Avram Fitiu, acest gen de afacere ar putea salva satele romanesti de la saracie si disparitie.
"Atunci cand un strain viziteaza un sat romanesc, ramane profund impresionat de regasirea gustului de altadata al alimentelor. Pentru taranul roman, aceasta constatare nu inseamna nimic, pentru ca ea face parte din normalitatea situatiei in sine. Din punct de vedere pragmatic este nevoie ca, la nivelul fiecarei localitati rurale din Romania, sa legalizam bucataria tarancii ca activitate de procesare potrivit ordinului 111 din 2008 al A.N.S.V.A., cu un minim de investitii. Primul pas simplu de realizat este legat de autorizarea în regim turistic de camere de închiriat la caselor familiale taranesti (cost de autorizare provizorie de circa 500 de lei), sistem de autorizare ce permite oferirea unui mic dejun. Cu un milion de bucatarii taranesti autorizate sanitar veterinar ca ateliere de procesare pe risc asumat, românii ar putea mânca hrana naturala sanatoasa, iar supermarketul ar putea deveni un vis urat din trecut", spune Avram Fitiu.
Profesorul universitar spune ca taranca romanca stapaneste foarte bine tehnicile de procesare a alimentelor, in timp ce barbatul se ocupa de muncile grele, si ca, in lipsa unei politici agricole care sa aiba pe prim plan legalizarea bucatariei taracii romane, fermele taranesti ar putea disparea in urmatorii 5 ani.

rn

"Pasul pe care trebuie sa-l faca astazi o familie de tarani este organizarea legalitatii procesarii produselor alimentare. Aceasta etapa presupune urmatorii pasi: înscrierea codului CAEN aferent activitatii de procesare la Registrul Comertului; înregistrarea juridica la DSV a activitatii de procesare, cu respecarea legislatiei sanitar veterinare (ord. 111) pentru spatiul de procesare; autorizarea de mediu la IPM", spune Fitiu.
Acesta da si cateva exemple, in care prezinta suprafata pe care ar trebui sa o aiba la dispozitie gospodina pentru a se putea autoriza si investitia initiala necesara.
Pentru a putea prepara si vinde in sistem gospodaresc, dulceturi, conserve de legume, legume si fructe deshidratate, sucuri sau siropuri, ceaiuri, condimente, ciorbe, produse de patiserie, sarmale sau miere de albine este nevoie de o bucatarie amenajata in suprafata de minim 25 de metri patrati si maxim 50 de metri patrati. Amenajarea si dotarea spatiului cu echipamentele necesare costa inca 4 – 5 mii de euro. Pentru ca afacerea sa mearga struna ar fi nevoie de un angajat pentru procesare si un angajat pe vanzari si eventual livrari, spune Fitiu.
Pentru preparate din carne, peste, brutarie sau branzeturi este nevoie de un spatiu de procesare cuprins intre 40 si 80 de metri patrati, iar investitia se ridica la 5.000 de euro in amenajarea si utilarea bucatariei.
Profesorul Fitiu spune ca este dispus sa contribuie voluntar 3 – 4 ani la realizarea si coordonarea unui plan national de asigurare a suveranitatii alimentare in Romania.
"Ce spuneti dragi guvernanti? Ce va împiedica de 27 de ani sa luati o decizie simpla, prin care 1.000.000 de familii de tarani sa produca alimente românesti sanatoase, iar un alt milion de familii de tarani sa integreze activitatea agroturistica si agropedagogica în ferme? Bani arhisuficienti aveti în PNDR!
Nu stiti ce aveti de facut? Nici o problema! Ma ofer voluntar timp de 3-4 ani ca sa concept si sa coordonez un plan national de asigurare a suveranitatii alimentare a României!, scrie Avram Fitiu pe site-ul Romanianoastra.ro.