A fost găsit de soţia sa, in podul blocului in care locuia. Suferea de depresie şi diabet, declanşate in urma unei suprasolicitări pshihice.
Unul dintre cei mai apreciaţi profesori de Matematică de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, şi chiar din Sălaj, Ioan Briscan, in varstă de 58 de ani, a fost găsit marţi seara spanzurat, in podul blocului in care locuia. Cea care l-a găsit a fost chiar soţia sa. Are doi băieţi care lucrează in domeniul bancar şi in IT in Cluj, dintre care unul este căsătorit şi are doi copii. Toţi cei care il cunosc, ca om şi ca dascăl, au numai cuvinte de apreciere la adresa regretatului profesor care a trecut din această lume intr-un mod atat de regretabil. Acesta se afla din luna octombrie a anului trecut in concediu medical, din cauza unor probleme psihice, o posibilă depresie. Tincuţa Dumuţa, purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, ne-a declarat că poliţia a fost sesizată marţi seara in acest caz. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au constatat suicidul. Nu există suspiciuni in acest caz. Ioan Briscan a fost găsit spanzurat in podul blocului in care locuia, la ora 20,00, de către soţia sa, a adăugat purtătorul de cuvant al IPJ Sălaj.
Un dascăl emblematic pentru Sălaj
„A fost unul dintre profesorii emblematici ai judeţului. Cel mai bine o pot spune acest lucru generaţii de elevi pe care i-a pregătit. Un om extrem de serios, devotat profesiei. Era un desăvarşit profesionist, işi iubea disciplina şi iubea foarte mult copiii. In ultima vreme era sub efectele unei boli psihice, depresie. Era in concediu medical. Noi am asigurat suplinirea dansului la clasă şi aşteptam, şi noi şi copiii, să se reintoarcă la catedră. Nu demult l-am intalnit şi mi-a spus că uneori se simte mai bine. Era măcinat de suferinţă. E o mare pierdere. A făcut parte din galeria dascălilor emblematici de matematică din Sălaj. Era un om bland, cald. Mi-aţi dat o veste foarte proastă şi dureroasă. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească”, ne-a declarat Ioan Abrudan, inspector şcolar general, vizibil afectat de vestea trecerii in nefiinţă a profesorului. Şeful invăţămantului sălăjean spune că nu ştie ce l-ar fi putut impinge spre un astfel de gest, menţionand că la şcoală nu a avut niciodată probleme.
Nu-şi găsea liniştea
Actualul director al Colegiului Naţional „Silvania” Zalău, Vasile Bulgărean, şi el profund afectat de moartea profesorului, ne-a declarat că este o pierdere foarte mare pentru liceu. „A fost un om şi un profesor deosebit, bun organizator, săritor, inţelegător. Era un om extraordinar, care a plecat din lume mult prea devreme. A avut o cădere psihică, din octombrie anul trecut, nu suporta gălăgia, nu putea să mănance, nu se putea odihni. Avea un zumzet in ureche care nu-l lăsa in pace. In ultimul timp foarte puţin putea să stea la şcoală. Era obosit, şi cred că şi profesia te ajută să ajungi in această situaţie. Este un semnal de alarmă pentru cei care lucrează in domeniu. A făcut şi ceva comerţ, soţia fiind contabilă. Oboseala de la şcoală şi oboseala de după serviciu l-au adus intr-o astfel de situaţie. Suferea şi de diabet, declanşat tot din cauza stresului”, susţine directorul CNS Zalău.
Inmormantarea va avea loc vineri, la Capela Ortodoxă Zalău.
Elev şi profesor de matematică devotat CNS-ului
Ioan Briscan este absolvent al Liceului Teoretic de Matematică-Fizică, actualul Colegiu Naţional „Silvania” Zalău, iar anul viitor ar fi trebuit să participe la intalnirea de 40 de ani de la absolvirea liceului. Incă de pe atunci s-a făcut remarcat ca un bun matematician şi şahist. „Ca fost profesor al său, pot spune că a fost un elev eminent. A venit la admitere de la Meseşeni de Sus, şi a fost foarte bun la matematică. A participat la etapele judeţene şi naţionale ale olimpiadelor de matematică. Era şi un bun şahist, ca pasiune. A terminat Facultatea de Matematică – Informatică din Cluj-Napoca. A fost propus să continue studiile la Moscova, dar nu a acceptat. După absolvirea facultăţii a venit la liceu. Era un profesor conştiincios, exigent cu elevii şi faţă de propria pregătire profesională. A pregătit multe promoţii de elevi cu rezultate foarte bune la admiterea in invăţămantul universitar şi la concursuri şcolare. Elevii l-au regretat foarte mult după ce a plecat in concediu. Erau clase foarte bine pregătite”, ne-a declarat Constantin Cobarzan, fost profesor al lui Ioan Briscan, fost coleg şi director al Liceului Teoretic şi profesorul care l-a suplinit pe regretatul dascăl in acest an şcolar, cat era in concediu medical.