Profesorii vor redeschide conflictul de munca si ameninta cu greva, nemultumiti de rectificarea bugetara propusa de Guvern potrivit careia se poate reduce numarul de personal din invatamant cu 20.000 de angajati sau se pot ingheta salariile. Reprezentantii cadrelor didactice spun ca vor iesi in strada si chiar vor declansa greva generala. Acestia au anuntat, luni, Ministerul Educatiei, ca, in doua zile, asteapta un raspuns afirmativ privind unele articole din contractul colectiv de munca, aflate in divergenta, in caz contrar declansand conflictul de munca si putand ajunge chiar la greva generala, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, presedintele Federatiei Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu. Liderul „Spiru Haret” a precizat ca nu poate fi redus numarul personalului din invatamant decat daca se reduce numarul de elevi. In privinta salariilor, Isvoranu a sustinut ca acestia au inghetat deja. „Avem venituri mai mici, pentru ca a crescut contributia la CAS si de asemenea, a crescut si euro, iar puterea de cumparare a salariatilor din invatamant a scazut cu 20-25 la suta”, a spus Isvoranu.
Reprezentantii sindicalistilor o acuza, de asemenea, pe ministrul Ecaterina Andronescu, care a promis ca va face tot posibilul ca sa nu se ia „masuri contraproductive pentru salariatii din educatie”.
Presedintele Federatiei „Alma Mater”, Razvan Bobulescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca masurile propuse de Guvern nu pot fi aplicate. „In invatamantul superior avem 30 la suta din locuri neocupate, deci nu avem ce reduce. In sectorul preuniversitar, vin sa predea profesori care au iesit la pensie, pentru ca cei tineri nu mai vin la catedra pe salariile actuale”, a spus Bobulescu. Liderul „Alma Mater” a apreciat ca posibilitatea sa se ajunga la greva in invatamant este foarte mare.
Guvernul a stabilit reducerea numarului de personal din invatamant cu 20.000 de persoane sau inghetarea salariilor, masura care nu a fost acceptata de reprezentantii sindicatelor din invatamant, a afirmat, luni, Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicale Liberale din Invatamant (FSLI).
Profesorii vor redeschide conflictul de munca
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...