Greva din invatamant ramane sub semnul intrebarii pana luni. Desi joi la ora 15.00 a fost termenul limita pentru transmiterea listelor cu semnaturi din teritoriu, nu toate judetele s-au conformat cerintei. “21 de judete din tara indeplinesc in acest moment conditiile de declansare a grevei”, spune Eusebiu Lehene, liderul FSLI Salaj. Pentru a putea declansa greva, e nevoie de semnaturile a jumatate plus unu din numarul total al dascalilor din judetul respectiv. Mai multe judete nu au transmis deocamdata situatia la Bucuresti, motiv pentru care s-a decis prelungirea termenului de strangere a semnaturilor pana luni, zi in care urmeaza a fi luata si decizia privind declansarea grevei, spune liderul de sindicat. Aceasta hotarare se va lua fie la nivel national, fie la nivel judetean, acolo unde s-au strans suficiente semnaturi. Exista judete unde procentul celor care s-au pronuntat pentru declansarea grevei este de 80 la suta, iar aici e foarte posibil ca profesorii sa intre in greva chiar de luni dimineata, fara a mai astepta dupa restul colegilor din tara, a declarat Eusebiu Lehene. 

Liderul FSLI Salaj spera ca, pana luni, profesorii din judetele unde nu s-au centralizat inca datele dar si cei din Salaj care nu au semnat pentru declansarea grevei sa isi reanalizeze pozitia. Azi (vineri, 9 iunie) procentul dascalilor salajeni care s-au pronuntat in favoarea grevei este de 55 la suta.

Nemultumirile profesorilor isi au originile in Legea salarizarii, care prevede ca abia de la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut cu 25 la suta, iar de la 1 martie profesorii si medicii vor primi în plus diferenta de bani promisa, desi, initial, primele majorari salariale erau programate pentru 1 iulie 2017 si in cazul profesorilor.
Experienta anilor trecuti ne-a aratat insa ca rezultatul grevelor, in special al grevelor personalului din invatamant, nu a fost cel dorit. Dascalii au fost adesea amagiti cu fel de fel de promisiuni, pe de o parte, iar pe de alta parte s-au gasit mereu in randurile lor persoane care sa nu sustina si sa nu participe la proteste. Asa se face ca si incercarile de boicotare a bacalaureatului au fost, la randul lor, boicotate din interior, ajungandu-se ca examenele sa fie supravegheate in final de femeia de serviciu sau de “spargatorii de greva”.