Statele de plata au fost intocmite pe baza salariilor brute din decembrie, urmand ca dupa aparitia normelor de aplicare a Legii salarizarii unice sa fie aplicate retroactiv eventualele corectii.
Intrarea in vigoare a Legii salarizarii unice (Legea 330/2009) nu va afecta veniturile profesorilor pe luna ianuarie, cu toate ca o parte din sporurile acordate pana acum acestei categorii profesionale au devenit istorie incepand cu prima zi a acestui an. In lipsa unor metodologii de aplicare a Legii 330, serviciile de contabilitate ale unitatilor de invatamant au intocmit statele de plata pentru luna ianuarie pornind de la salariul brut al angajatilor din luna decembrie 2009, ne-a explicat Georgeta Oroian, de la serviciul de salarizare din cadrul Inspectoratului Scolar al judetului Salaj: „Exista o prevedere destul de clara in Legea 330 care spune ca salariul brut nu se reduce fata de cel aferent lunii decembrie, insa chiar si in aceste conditii este nevoie de precizari referitoare la golul care ramane dupa taierea sporurilor. Cu ce umplem acel gol?”. Georgeta Oroian a precizat ca statele de plata raman deocamdata neschimbate urmand ca, daca ulterior vor veni alte precizari, sa se faca reglaje necesare.
Lipsa reglementarilor afecteaza, insa, personalul incadrat cu salariul minim pe economie, care nu poate fi platit pe ianuarie la actuala valoarea a minimului stabilit, de 705 lei, si asta pentru ca, potrivit reprezentantului ISJ, nu a fost emisa inca hotararea de guvern care sa stabileasca noul nivel al acestuia. In cauza sunt in special ingrijitorii si personalul de paza, cei mai slab platiti angajati din invatamant.
Invatatorii cu studii – in paguba
De lentoarea cu care sunt elaboratele metodologiile si legile speciale de aplicare a Legii 330 sunt afectati si educatoarele si invatatorii cu studii superioare, care conform Legii ar trebui sa fie platiti din aceasta luna ca si profesori, dar care, din cauza lipsei unor norme de aplicare, vor lua pe ianuarie aceleasi salarii ca si pe decembrie (bineinteles, fara diminuarea de 15,5 la suta pentru concediile fara plata).