Cei mai multi emigreaza pentru a se pune in valoare in alte tari din Europa

rn

Sute de profesori titulari demisioneaza în fiecare an scolar din sistemul de învatamânt preuniversitar, conform datelor de Ministerul Educatiei, centralizate de la inspectoratele scolare,
Potrivit datelor Ministerului Educatiei Nationale (MEN), în anul scolar 2017–2018 au parasit sistemul de învatamânt preuniversitar, prin demisie, 424 de cadre didactice cu statut de titular. Si in anul scolar 2016–2017, aproximativ 550 de profesori titulari si-au dat demisia din învatamânt.
Se poate constata totusi o diminuare a numarului demisiilor, dar aceasta vine în aceeasi perioada cu scaderea numarului de posturi din învatamânt.
În anul scolar 2007–2008, 1.263 de profesori titulari îsi depuneau demisiile. În anul scolar urmator, 2008-2009, 802 dascali titulari abandonau cariera la catedra. În anul scolar 2009–2010, 573 de profesori paraseau sistemul. Numarul demisiilor crestea din nou în anul scolar 2010–2011, ajungând la 701.
“n Salaj, in anul scolar 2017- 2018, au demisionat 10 cadre didactice, potrivit lui Marcel Lucaciu, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj.
Dascalii salajeni demisionari sunt 5 educatoare, 4 profesori si un logoped. Motivele invocate sunt „personale” (4), „plecarea în strainatate” (3) „medicale” (2) si „schimbarea domeniului de activitate" (1).
Faptul ca unul din principalele motive de demisie este "plecarea in strainatate", este o confirmare a datelor raportului Comisiei Europene care arata ca dascalii romani pleaca si ei masiv in strainatate, sa se puna in valoare, alaturi de medici si asistente
Un raport recent al Comisiei Europene arata ca 6.575 de dascali români au cerut recunoasterea profesiei peste hotare în ultimii 20 de ani. Dascalii au cerut si recunoasterea profesiei pentru a putea preda la catedra în alte state, iar tara care a adoptat jumatate dintre profesorii plecati este Marea Britanie, noteaza portalinvatamant.ro. Mai mult de o mie au plecat în Italia, iar aproape 700, în Germania. “n calcul nu sunt profesorii plecati peste hotare care nu au cerut recunoasterea profesiei.
Raportul Comisiei Europene arata ca pe primele locuri în topul solicitarilor de exercitare a profesiei peste hotare se afla cadrele medicale, profesorii, medicii stomatologi, electricienii, farmacistii si medicii veterinari.

rn

 

rn