Parlamentarii vor introducerea invăţămantului in categoria serviciilor esenţiale pentru comunitate.
Personalul didactic poate declara grevă doar dacă asigură cel puţin o treime din activitatea didactică, pentru asigurarea desfăşurării continue a procesului de predare-invăţare-evaluare in fiecare unitate de invăţămant, potrivit unei iniţiative legislative, semnată de fostul ministru al Educaţiei Mihail Hărdău alături de alţi 32 de senatori PD-L, inregistrată luna trecută la Senat.
„Mă aşteptam la asemenea iniţiative legislative. Sunt ultimele zvacniri ale puterii, insă nu vor avea niciun efect”, a menţionat Eusebiu Lehene, preşedin-tele FSLI Sălaj. Acesta este de părere că iniţiativa legislativă este o incercare de impiedicare a declanşării grevelor din invăţămant, de constrangere a activităţii sindicatelor. „Potrivit prevederilor legale, nu pot să impună care treime din personalul didactic să-l asigurăm in şcoală. In special, se asigură supravegherea elevilor din clasele primare, iar prin intreruperea procesului de invăţămant nu periclităm viaţa nimănui. Nu aşa se rezolvă problemele dascălilor, prin incercarea, cu orice preţ, de a anihila puterea sindicală… După anihilarea opoziţiei, puterea se agaţă de orice pentru a anihila puterea sindicală, insă nu vor reuşi, căci nu mor caii cand vor cainii”, a concluzionat Eusebiu Lehene.
Proiectul parlamentarilor PD-L completează Legea nr. 168/1999 privind soluţio-narea conflictelor de muncă şi introduce invăţămantul in categoria serviciilor esenţiale pentru comunitate, alături de unităţile sanitare şi de asistenţă socială, telecomunicaţii, radioul şi televiziunea publică, unităţile din sistemul energetic naţional şi unităţile operative din sectoarele nucleare.