Ieri a inceput simularea bacalaureatului, iar profesorii salajeni care iau parte la evaluarea simularii fac, de fapt, munca voluntara. Potrivit ministrului Educatiei, Remus Pricopie, profesorii vor beneficia de timp liber si de recupe-rare, dar nu vor fi platiti. Conform informatiilor primite de la inspectorul scolar general Gheor-ghe Bancea, la nivel de judet, 233 de profesori iau parte la evaluarea lucrarilor de la simularea examenului de bacalaureat.
Daca activitatea de supraveghere a elevilor din cadrul simularii de la examenul de bacalaureat se incadreaza in timpul pe care un profesor trebuie oricum sa-l petreaca la scoala, fiind platit ca atare, lucrurile nu stau la fel cand e vorba de timpul pe care profesorii il petrec dupa terminarea orelor pentru a corecta lucrarile elevilor de la simulare. Asadar, cei 72 de profesori de limba romana, 13 de limba maghiara, 58 de matema-tica, 16 de istorie, opt de chimie, opt de fizica, 24 de biologie, 16 de geografie, zece de stiinte socio-umane si opt de informatica vor face practic munca voluntara pentru a sta dupa orele de curs sa corecteze lucrarile elevilor.
Sindicatul cere ministrului
sa plateasca profesorii
Presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, vrea sa-i propuna azi ministrului Educatiei in cadrul unei videoconferinte sa ia in considerare asigurarea platii profesorilor care iau parte la evaluarea lucrarilor elevilor de la simulare, intrucat „oferta ministrului (zile libere – n.r.) nu sta in picioare”. Avand in vedere faptul ca profesorii beneficiaza de 62 de zile libere pe parcursul anului, de care oricum nu se pot bucura din pricina ca multi participa la diferite activitati pe perioada verii, zilele de odihna si recuperare propuse de mi-nistru sunt practic inutile.
Avand in vedere faptul ca doar la disciplina limba si literatura romana au participat peste 4.000 de elevi din clasele a XI-a si a XII-a din tot judetul, tragem concluzia ca cei 72 de profesori care vor corecta aceste lucrari vor avea destop_coloana petrecut destule ore in spatele catedrei pentru procesul de evaluare, pe gratis. Lor li se vor alatura in activitatea de voluntariat si restul de 161 de profesori salajeni care vor corecta lucrarile de la proba de limba si literatura materna, proba obligatorie a profilului si proba la alegere a profilului si specializarii.
Nici timpul petrecut pentru supravegherea elevilor si corectarea lucrarilor la concursurile scolare (cum ar fi olimpiadele) nu este platit. Daca e sa le punem pe toate cap la cap, deducem ca un profesor petrece destule ore facand munca voluntara. Propunerea pe care presedintele LSI Salaj vrea sa o faca ministrului este justa, insa e putin probabil ca acesta sa o ia in considerare, avand in vedere ca a precizat sambata pentru Mediafax ca nu crede ca „putem conditiona un act didactic – simularile – de un anumit tip de solicitari de ordin financiar”.
In ceea ce priveste plata profesorilor pentru participarea la supravegherea si evaluarea lucrarilor in cadrul concursurilor scolare, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj a precizat ca doar situatia din cadrul simularii examenului de bacalaureat va fi discutata azi cu ministrul Educatiei.
Oferta Inspectoratului
sa munceasca de doua ori
ca sa fie platiti o data
Ca „solutie”, inspectorul general Gheor-ghe Bancea a propus ca aceiasi profesori care vor corecta in cadrul simularii din luna aceasta sa faca parte si din comisiile de examen in sesiunea din vara, cand activitatea este retribuita. Cu alte cuvinte, favorul care li se propune este sa munceasca de doua pentru a se alege cu ceva bani. Zilele libere promise de ministrul Educatiei oricum nu incalzesc pe nimeni.