Dupa ce Camera Deputatilor a adoptat marti majorarea salariilor primarilor si a viceprimarilor de comune, in aceeasi zi a fost aprobata si majorarea cu pana la 10 la suta a salariilor personalului didactic din invatamantul preuniversitar si universitar cu o vechime in invatamant de pana la sase ani. S-a reglementat, de asemenea, si acordarea bursei de rezidentiat in cuantum lunar de 670 de lei pentru medicii si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat cu un salariu brut lunar mai mic de 3.000 de lei. Reprezentantii sindicatelor celor doua sisteme din judet, Chelement Hodis (presedintele Sanitas Salaj), si Eusebiu Lehene (presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamant – Salaj), ne-au declarat ieri ca aceste promisiuni au fost facute de Guvern inca din luna ianuarie.
Eusebiu Lehene spune
ca majorarea salariilor
profesorilor debutanti
este „populista”
Întrebat ieri care este opinia sa cu privire la majorarea de pana la 10 la suta a salariilor profesorilor debutanti cu vechime de pana la sase ani, Eusebiu Lehene, liderul sindicalistiulor din invatamantul salajean, spune ca „este o majorare fara cap si cu caracter populist, care nu rezolva pro-bleme din sistemul de invatamant”. În argumentarea sa, Lehene precizeaza ca „majorarea de zece la suta s-a transformat intr-o majorare diferentiata, pe categorii de personal, singurul criteriu de care s-a tinut cont fiind acela ca profesorii debutanti cu vechime mai mica in invatamant sa nu aiba salariu mai mare decat profesorii debutanti cu vechime mai mare in invatamant”. „Nu au tinut cont, insa, de faptul ca, spre exemplu, debutantii cu sase ani vechime in invatamant, in urma majorarii au un salariu mai mare decat profesorii cu sapte sau opt ani vechime in invatamant”, adauga Eusebiu Lehene. Sindicalistul concluzioneaza, astfel, ca „Ministerul Educatiei a stabilit o grila, de la sine putere, fara sa se consulte cu nimeni”.
Conform Ordonantei 103/2013, incepand cu luna ianuarie a acestui an, pe fluturasii de salarii ale cadrelor didactice cu vechime de pana la sase ani stop_coloanaa aparut si cresterea salariala. Pro-blema este insa ca, in urma calcularii salariilor, profesorul debutant cu o vechime de pana la doi ani are un salariu de baza de 1.253 de lei pe luna, cadrul didactic cu definitivat cu vechime cuprinsa intre doi si sase ani are un venit de 1.263 de lei pe luna, in timp ce profesorul cu grad didactic II si vechime intre sase si zece ani primeste un salariu de 1.217 lei pe luna. Mai mult, dascalul cu grad didactic II si 10-14 ani vechime in invatamant are un venit de 1.160 de lei pe luna.
Eusebiu Lehene admite ca profesorilor cu vechime mai mica trebuia sa li se aplice o crestere mai substantiala a salariilor, insa „de majorare trebuia sa beneficieze toata lumea”.
26 de medici rezidenti
de la Spitalul Judetean
primesc o bursa de 670 de lei
Tot de la 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat, cu un salariu brut lunar mai mic de 3.000 de lei primesc si o bursa de rezidentiat, in cuantum lunar de 670 de lei. În cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau profeseaza in prezent 26 de medici rezidenti, pe urmatoarele specialitati: Medicina de urgenta, Anestezie si terapie intensiva, Pediatrie, Neurologie, Psihiatrie, Neonatologie, Reumatologie, Cardiologie, Radiologie, Obstetrica – Ginecologie si Medicina Interna. Reprezentantii spitalului spun ca medicii urmeaza sa ocupe posturile respective, dupa terminarea specializarii.
Viitorii medici specialisti castiga lunar, pe perioada rezidentiatului, intre 1.000 si 1.350 de lei, in functie de anul de rezidentiat in care se afla, ceea ce inseamna ca fiecare se incadreaza in normele legale pentru a be-neficia de bursa de rezidentiat. Din anul III, acestia pot face garzi, rotunjindu-si salariile cu inca aproximativ 1.000 de lei.