Profesorii care inlocuiesc sau falsifica lucrari la bacalaureat, sanctionati penal
Cadrele didactice care, in perioada bacalaureatului, comit fapte cu caracter infractional, respectiv furnizeaza solutiile subiectelor, inlocuiesc sau falsifica lucrari sau care sunt neglijenti vor fi sanctionati conform Codului penal.
Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) a transmis o nota inspectoratelor scolare prin care cere cadrelor didactice implicate in organziarea si desfasurarea examenului de bacalaureat sa respecte cu strictete prevederile Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului national din 2009, in scopul asigurarii legalitatii, obiectivitatii si corectitudinii lui. „Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum si cel de conducere, de indrumare si de control din invatamant raspund disciplinar pentru incalcarea indatoririlor ce le revin, precum si pentru incalcarea normelor de comportare, prin care dauneaza interesului invatamantului si prestigiului institutiei. Astfel, cadrele didactice care, in perioada examenului, comit fapte cu caracter infractional, respectiv furnizarea solutiilor, inlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari sau care au manifestari care atesta neglijenta in indeplinirea atributiilor ce le revin, sunt sanctionate in conformitate cu prevederile Codului penal”, potrivit notei MECI.
In plus, Comisia Nationala de Bacalaureat sau, dupa caz, Comisia Judeteana de Bacalaureat/a municipiului Bucuresti va sesiza in scris organele de cercetare penala, in cazul in care se constata diferente mai mari de 1,50 puncte – in plus sau in minus – intre nota initiala si cea obtinuta la contestatii, iar inspectoratele scolare vor analiza situatia in termen de 30 de zile de la finalizarea contestatiilor. In situatii justificate, se va declansa procedura de cercetare disciplinara pentru sanctionarea celor vinovati de comiterea abaterilor. MECI atrage atentia tuturor celor implicati ca va aplica toate sanctiunile pe care le are la dispozitie in cazul in care va fi constatata prejudicierea acestui examen.
Sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat in comisiile de bacalaureat, in raport cu gravitatea abaterilor, pornesc de la observatie scrisa, avertisment, diminuarea salariului de baza, cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si de control, cu pana la 15%, pe o perioada de 1 – 6 luni, neselectionarea cadrelor didactice respective pentru participarea la comisiile de examen in sesiunile urmatoare, destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant, respectiv desfacerea disciplinara a contractului de munca. „Totodata va reamintim ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii interzice cu desavarsire colectarea sau favorizarea colectarii fondurilor materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor. Persoanele surprinse savarsind astfel de fapte risca sanctiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, dupa caz”, avertizeaza MECI.
Toate sesizarile primite vor fi analizate, punctual, iar in cazul in care se dovedesc intemeiate, vor fi luate masurile corespunzatoare. In vederea respectarii prevederilor din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat si pentru asigurarea corectitudinii desfasurarii, conducerea MECI a cerut inspectoratelor scolare sa verifice daca presedintii comisiilor din centrele de bacalaureat vor solicita declaratii scrise de la fiecare membru al comisiei.
Totodata, MECI a mai cerut ca, in declaratia-tip, cadrul didactic sa precize ca nu are sot/ sotie, ruda sau afin, pana la gradul al patrulea, printre candidatii din centrul de examen unde isi desfasoara activitatea si isi asuma responsabilitatea pentru respectarea intocmai a prevederilor legale. Declaratia cadrului didactic va cuprinde si mentiunea ca are cunostinta de faptul ca, in cazul constatarii unor nereguli in activitatea sa, vorf i luate masuri de sanctionare care pot ajunge pana la excluderea din invatamant, in functie de gravitatea abaterii. La examenul de bacalaureat vor fi prezente peste 40.000 de cadre didactice.
Elevii care au promovat clasa a XII-a pot sustine examenul de bacalaureat in prima sesiune, programata intre 22 iunie si 9 iulie sau in a doua, intre 17 august si 3 septembrie.