Invăţămantul sălăjean intră in grevă japoneză.
Aproximativ 150 de dascăli sălăjeni, membri ai Ligii Sindicatelor Libere din Invăţămant Sălaj şi-au strigat nemulţumirile ieri, timp de aproape 45 de minute, incepand cu ora 13,00, pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului Sălaj. S-au alăturat dascălilor, pentru a-i susţine, şi caţiva membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Sălaj (SCMD). De asemenea, şi liderul sălăjean Cartel Alfa, Pompiliu Ceaca, a ţinut să fie solidar cu profesorii, fiind prezent la acţiunea de pichetare.
Sub sloganul „Salvaţi şcoala romanească!”, das-călii au solicitat, prin vocea liderului judeţean, Eusebiu Lehene, renunţarea la decizia de asumare a răspunderii pe proiectul Legii Educaţiei, considerand că dialogul social mimat de partea guvernamentală in discuţiile pe proiectul de lege a fost unul al surzilor, iar elaborarea proiectului de lege avea la bază Pactul pentru Educaţie asumat şi incălcat de către Guvern incă de la alocarea prin Legea Bugetului a unui procent din PIB de 3,5 la sută faţă de acel şase la sută asumate prin pact. Disponibilizările din invăţămant, inchiderea a aproape 1500 de şcoli şi intenţia de a mai inchide cel puţin incă atatea, mărirea normei didactice pentru profesorii cu peste 25 de ani vechime, pierderile de natură salarială, modificările, fără niciun studiu de impact, a structurii ciclurilor de invă-ţămant, plasarea salariilor din invăţămant la periferia grilei de salarizare in sectorul bugetar sunt considerate de dascăli doar cateva din loviturile pe care actualul guvern le aplică nu doar oamenilor şcolii, ci societăţii romaneşti in ansamblul ei.
Subprefectul de Sălaj, Onorica Abrudanu, a invitat dascălii la dialog
Acţiunea profesorilor a fost una paşnică.Şi deşi doar indemnurile liderilor sindicali adresate profesorilor de a nu se lăsa călcaţi in picioare de acest guvern s-au făcut auzite, de această dată protestatarii nu au fost ignoraţi. Ecoul nemulţumirilor a ajuns la reprezentanţii Guvernului in teritoriu. La aproximativ zece minute după inceperea protestului, Onorica Abrudanu, subprefectul Sălaju- lui, a coborat in mijlocul manifestanţilor pentru a-i invita la dialog. Astfel, o delegaţie formată din patru reprezentanţi ai profesorilor, a purtat o scurtă discuţie cu subprefectul judeţului, expunandu-i nemulţumirile angajaţilor din invăţămant şi inaintandu-i o notă de protest pentru a fi transmisă Guvernului.
„Este o situaţie nefericită şi foarte grea, cu atat mai mult pentru angajaţii din Ministerul Educaţiei şi mi-e foarte greu să fiu impotriva foştilor mei profesori, dar totodată nu pot să nu fiu şi de acord cu măsurile pe care guvernul Boc este obligat să le ia pentru strategia viitoare.”, a menţionat Onorica Abrudanu, fiind de părere că toate aceste lucruri se pot face prin dialog, transparenţă şi prin conştientizarea crizei economice mondiale care işi lasă amprenta asupra tuturor.”Sunt intr-adevăr situaţii foarte grele, dar am convingerea că acest guvern va găsi soluţii favorabile pentru revendicările dumneavoastră.”, a completat aceasta, asigurandu-i pe dascăli că nota lor de protest va fi transmisă azi Guvernului.
După discuţia avută cu reprezentantul Guvernului, sindicaliştii din invăţămant au rupt randurile. In finalul acţiunii de pichetare, Eusebiu Lehene a anunţat că de azi profesorii sălăjeni vor fi in grevă japoneză şi vor purta banderole cu insemnele solidarităţii cu profesorii ce se află in greva foamei, menţionand şi faptul că o parte dintre dascălii sălăjeni sunt deja in grevă japoneză de luni.