Un profesor de matematică de la Școala Gimnazială nr.1 Românași este acuzat de elevi și de părinții acestora că lipsește în mod repetat de la orele online, iar atunci când se conectează nu își desfășoară lecțiile. Părinții copiilor din mai multe clase spun că elevii au rămas în urmă cu materia. Aceștia au sesizat problema în repetate rânduri conducerii școlii și au solicitat sprijin la Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, dar nu sunt mulțumiți de măsurile dispuse și susțin că situația nu este încă lămurită.

Prima sesizare a fost depusă la Inspectoratul Școlar Județean Sălaj încă din luna decembrie a anului trecut, de colectivul clasei a VI-a B. “Ne declarăm nemulțumiți de faptul că acesta lipsește de la ore, nu se conectează întotdeauna la orele online, iar când se conectează online nu își desfășoară lecțiile. Această situație datează din momentul ocupării postului de profesor la Școala Gimnazială Românași”, spun părinții în prima sesizare trimisă.

În 10 februarie 2021, o altă sesizare semnată de colectivul clasei a VII-a A de la aceeași școală este trimisă către Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, cu mențiunea că elevii sunt în urmă cu materia din cauza absențelor profesorului de matematică.

De cealaltă parte, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, prin biroul de presă, spune că e de competența conducerii școlii să găsească cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei.

“La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, în acest an școlar, a fost depusă o sesizare din partea părinților. În acest sens, o echipă de inspectori școlari s-a deplasat la unitatea de învățământ pentru a analiza situația și a îndruma conducerea unității, cu scopul de a găsi cele mai bune soluții, astfel încât dreptul la educație al elevilor să fie respectat. Menționăm faptul că, în conformitate cu art. 280 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, competența legală de a sancționa disciplinar un cadru didactic este în atribuită unității de învățământ care, prin comisia de cercetare disciplinară, constituită la nivelul unității, analizează fapta cadrului didactic, stabilește dacă întrunește elementele unei abateri disciplinare și propune spre aprobare Consiliului de Administratie sanctiunea disciplinară. Până la acest moment, la nivelul școlii s-au finalizat 2 anchete disciplinare, cu aplicarea sancțiunilor prevăzute de art. 280 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv observație scrisă și avertisment”, precizează ISJ Sălaj.

Directorul școlii din Românași, Roxana Cotoi, spune că la nivelul unității de învățământ s-au luat toate măsurile legale permise, fiind respectate toate etapele de cercetare disciplinară a unui cadru didactic.

Profesorul reclamat de părinți este titular pe post, acesta fiind al doilea său an la catedră la Școala Gimnazială nr.1 din Românași.

Nu e un secret pentru nimeni faptul că sistemul legislativ este unul greoi în România, orice procedură presupune termene destul de lungi, iar acest aspect accentuează nemulțumirea părinților și mai mult. De menționat faptul că pentru personalul didactic se aplică prevederile din Legea Educației Naționale, nu doar cele din Codul Muncii.

Profesorul reclamat predă în continuare, chiar dacă o a treia anchetă care îl vizează este în curs de desfășurare.

“La această dată, la nivelul unității de învățământ a fost constituită o a treia comisie de cercetare disciplinară, care are ca obiectiv analizarea altei fapte a cadrului didactic, dar și aplicarea unei eventuale sancțiuni, cu respectarea art. 280 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011”, precizează Inspectoratul Școlar Județean Sălaj. 

De fapt, nu este vorba despre o faptă de altă natură, ci despre o altă sesizare care vizează tot absența dascălului de la ore, doar că în alte zile.

Potrivit Legii Educației Naționale, sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate unui cadru didactic pornesc, în ordine, de la observație scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază cu până la 15% pe o perioadă de 1-6 luni, suspendarea pe o perioadă de până la 3 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, iar în cele din urmă desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Surse neoficiale spun că profesorul de matematică reclamat de părinți a predat de-a lungul timpului la numeroase unități de învățământ din județ, printre care Colegiul Alessandru Papiu Ilarian din Zalău, Școala Gimnazială Corneliu Coposu Zalău, Liceul cu Program Sportiv Avram Iancu Zalău, dar și la o școală din Jibou. Potrivit acelorași surse, șederea dascălului a fost de scurtă durată în toate școlile prin care a trecut, aproximativ câte un an într-un loc.