Prefectul Salajului spune ca va propune acordarea de subventii pentru produse traditionale, asa cum se intampla si in alte tari

La seminarul privind promovarea produselot traditionale care a avul loc ieri la Directia pentru Agricultura Salaj, Ionut Diaconeasa, consilier secretar de stat in Ministerul Agriculturii spunea ca i-a venit ideea organizarii acestui eveniment la Zalau pentru ca Salajul este un judet cu un potential ridicat in ceea ce priveste promovarea produselor traditionale.
Ce-i drept intre anii 2001 – 2004 in Salaj erau atestate 182 de produse traditionale. Numai ca regulile jocului s-au schimbat, iar conditiile de atestare a produselor traditionale au devenit mai restrictive. Asa ca la ora actuala Salajul are doar 12 produse traditionale atestate, zece din carne si doua sortimente de palinca.
La evenimentul de ieri si-au facut prezenta si producatori salajeni cu produse traditionale, chiar daca nu au fost atestate (vinuri, produse de patiserie, gemuri, conserve de legume etc).
Simpozionul a fost onorat si de prezenta consilierului superior Serviciul Industrie Alimentara Dana Popa, consilier Agentia Zonei Montane Petru Haja, a prefectului judetului Florin Florian, a presedintelui Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc.
“n prezenta celor aproape 100 de producatori salajeni, Dana Popa a prezentat scheme de calitate a produsului traditional. “n primul rand materia prima trebuie sa fie traditionala, modul de productie manual si o vechime de cel putin 30 de ani pe piata. Denumirea poate fi numele unei regiuni sau tara; produsul trebuie sa fie original din acea regiune iar calitatea est datorata mediului geografic cu factorii sai naturala si umani. Materia prima provine numai din aria geografica definita iar producerea, procesarea si prepararea trebuie sa aiba loc in aria geografica definita. Interesant este faptul ca materia prima poate sa provina si dinafara ariei geografice, iar anumite operatii ale procesului de productie cum ar fi ambalarea, congelarea, depozitarea pot avea loc in afara ariei geografice definite.
Cat despre zona montana, care este recunoscuta pentru gradul mic de poluare, ceea ce confera alimentelor provenite din acest areal un plus de valoare, a vorbit Petru Hajda. Daca in perioada 2001 – 2004 in judetul Salaj erau declarate zone montane 32 de localitati din Salaj, in prezent exista doar doua, Cristolt si Zalha. Exista promisiuni ca administratia judetului, Directia pentru Agricultura vor inainta un memoriu pentru ca toate asezarile care au fost incadrate inre anii 2001 – 2004 in categoria zonelor montane sa fie reincadrate in aceasta categorie. Sunt anumite avantaje in ceea ce priveste subventiile si dreptul de utilizare a produselor sub eticheta “produs montan”.
La nivel national avem inregistrate 450 de produse traditionale. Romania are trei produse traditionale recunoscute la nivel european: Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibanesti.
Pe lista pentru recunoastere ca produse traditionale la nivel european mai sunt Carnatul de Plescoi si Novacul (peste) afumat din {ara Barsei. Produsele respective sunt protejate la nivel national si european. “nsa asta nu-i incalzeste prea tare pe producatori, atata vreme cat cheltuielile de producere sunt mari, iar preturile pe masura indeparteaza clientii.
Prefectul Florin Florian a spus ieri ca va face o propunere pentru subventionarea produselor traditionale, asa cum se intampla in alte tari. De pilda, Ungaria are 14 produse traditionale recunoscute la nivel european, Croatia 13, Slovacia 15, Germania 21. Si atunci de ce ne-am mai mira ca produse nemtesti si unguresti gasim din belsug si la preturi convenabile in supermarketurile noastre. Produsul cu adevarat traditional romanesc e scump. Si lumea-i saraca.