Poate pe multi o sa-i mire faptul ca Piata de produse traditionale salajene este singura de acest gen din tara care functioneaza cu adevarat. Functioneaza si, cu prilejul Sarbatorilor Pascale, joi, vineri si sambata, pe platoul din fata Prefecturii, producatori din tot judetul expun spre vanzare o gama variata de produse traditionale. La standul Fabricii de preparate si conserve din carne “Silvania”, coada se intindea, ieri, pe mai bine de 15 metri si nu erau sperante sa se diminueze. Cei care au prins…gustul acestor produse nu au de gand sa renunte la ele, chiar daca trebuie sa suporte chinurile statului la coada. Sunt produse traditionale taranesti, specifice zonei, cu mare priza la consumatori. De ce? Pentru ca aceste preparate nu contin conservanti sintetici. Doar sarea si fumul produs de rumegus sunt elementele care mentin conservarea, facand ca pulpa taraneasca, costita, pieptul, carnatii de casa, caldabojul si slaninuta sa aiba acelasi gust si aceleasi calitati precum cele preparate in gospodariile taranesti din Salaj. Cum in judetul nostru, alaturi de romani vietuiesc si unguri, ideea conducerii fabricii ‘Silvania” de a lansa pe piata si preparate cu specific traditional unguresc s-a lipit de sufletul populatiei minoritare si nu numai. Au fost… importate retete din tara vecina si carnatul unguresc ori salamurile de Szegedi fac deliciul in farfuriile de pe mesele multor salajeni. Si nu numai de sarbatori. Preparatele traditionale produse de “Silvania”, tratate in exclusivitate natural, sunt cautate tot timpul anului. Si consumatorii stiu de ce.