decembrie 5, 2025

Produsele alimentare trebuie să aibă de luni etichetare conform normelor europene

imagine-articol1_43058

Mâine ar trebui să intre pe piaţă noile etichete alimentare. Astfel, vom putea citi etichetele fără ochelari, vom vedea ţara de origine a produselor sau valoarea energetică a alimentelor. Pentru cei mai multi dintre cumpărători, etichetele alimentelor sunt extrem de greu de descifrat. Din 13 decembrie literele de pe etichete vor avea cel puţin 1,2 mm, în cazul ambalajelor mari, si 0,9 mm la cele mici. Producătorii vor fi obligaţi să scrie pe etichetă dacă produsul conţine ingrediente care dau alergii. Pentru că mulţi producători nu ştiu despre ce este vorba şi mai au şi stoc de etichete, dar şi marfă deja etichetată, ei au cerut un termen de graţie de şase luni pentru implementare.
Rodica rednic, comisar şef al Comisariatului judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, a explicat că noua etichetare se referă la Regulmentul Uniunii Europene 1169 din 2011 pri-vind informarea consumatorilor cu privire la produsele comercializate. Se doreşte ca un consumator să fie foarte bine informat, să poată face o alegere a produsului în cunoştinţă de cauză. Noua etichetă trebuie să conţină denumirea, lista ingredientelor, produsele alergene (14 produse), care erau şi înainte dar acum trebuie precizate clar, cantitatea din anumite ingrediente, condiţii speciale pentru depozitare, menţionarea lotului din care fac parte, ţara de origine, instrucţiuni de utilizare la unele produse, concentraţia alcoolică la băuturile care conţin mai mult de 1,2 la sută alcool şi altele. Deocamdată nu am primit nimic de la Autoritatea Naţiona-lă pentru Protecţia Consumatorilor. Sunt 90 de zile în care trebuie să apară anumite ordine comune ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii. Dar, întotdeauna, la apariţia noilor reglementări, se spune că loturile de produse deja fa-bricate merg pe vechile legi, dar nu mai târziu de 13 decembrie 2016”, a precizat Dorina Rednic, şeful CJPC Sălaj. Amenzile pentru nerespectarea noilor reguli sunt foarte mari, de la 5.000 de lei până la 50.000 de lei.

Ce punem în coş şi ce lăsăm pe raft

Medicul Andrei Călinici, doctor în medicină şi specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, spune că noul sistem de etichetare este benefic stop_coloana pentru persoanele care se ştiu alergice la anumite alimente în sensul că le ajute să evite acele alimente care le produc neplăceri, iar persoanele care nu sunt alergice nu au de ce să se ferească de produsele pe a căror etichete vor vedea înşirate nişte subtanţe alergenice pentru că produsele respective nu produc alergie la toată lumea.
Întrebat ce trebuie să urmărim cu primordialitate pe eticheta unui produs, Călinici ne sugerează că eticheta ar trebui să ne dea de gândit dacă produsul este un aliment sau nu pentru noi. “Trebuie gândit cu cap ce alegem să cumpărăm. Dacă pe eticheta unui parizer scrie că are doar atâta carne de pui şi atâta cantitate şorici, atâta cantitate de grăsimi animale, atâta colorant şi mulţi aditivi nu ştiu cât de atraşi ar trebui să fim să-l cumpărăm. Acele etichete care conţin mulţi aditivi alimentari, cunoscute ca E-uri ar trebui să atragă atenţia că produsul este puternic industrializat. Cu cât sunt mai puţine E-uri cu atât acel produs ar trebui să fie mai natural. În al doilea rând, dacă te ştii cu alergii, cu intoleranţă şi dacă găseşti pe etichetă acel alergen, introdus prin procesare, atunci ar trebui să eviţi produsul”, recomandă medicul. Este o directivă a Uniunii Europene care trebuie tradusă în legislaţia românească şi trebuie luată ca atare, mai spune medicul zălăuan. Acesta a mai adăugat că pentru consumatori ar fi important să citească pe etichetă ce produse conţine dar şi în ce cantităţi, adică reţeta produsului.