Discutam zilele acestea cu un producător agricol din Badon, care printre altele imi spunea că ei, ţăranii, producătorii agricoli autentici n-au incăput la mesele din faţă ale pieţii agroalimentare din buricul Zalăului, fiind impinşi mai la coadă, acolo unde vadul comercial işi pierde din intensitate. „In faţă sunt „producătorii de fructe exotice” de „legume autohtone” crescute in Antalia şi Pusta Panonă. In realitate avem de-a face cu speculanţi şi nu cu producători. Toată lumea ştie, dar nimeni nu face nimic” concluzionează cu amărăciune legumicultorul din Badon.
Statut de „producător” pentru a nu plăti taxe şi impozite
Nicolae Dascălu, şeful Inspecţiei de Stat in Agricultură din cadrul Direcţiei Agricole Sălaj, spunea că la verificările pe care le-a efectuat in pieţele din Zalău şi din judeţ a constatat că circa 80 la sută din cei care fac comerţ agricol in pieţe, au obţinut cerificat de producător insă nu fac agricultură. „Intrucat fiecare are certificat de producător noi nu putem dovedi că avem de-a face cu speculanţi. Primăriile sunt cele care le oferă certificate, ele trebuie să răspundă şi să verifice” Nu de puţine ori şefii de piaţă uită să-i treacă in registru pe comercianţi sau cantitatea reală comercializată, fapt care ingreunează activitatea de control. „Potrivit legii, noi nu putem da sancţiuni, ci imputerniciţii prefectului sau ai preşedintelui Consiliului Judeţean şi primarii impreună cu poliţia. Am constatat insă că pentru a evita plata taxelor şi impozitelor, in special TVA, comercianţii din pieţe au ales statutul de producător, convinşi fiind că este mai ieftin să obţii un certificat de producător dacat să-şi plătească taxele ca SRL sau PFA”, a precizat reprezentantul DADR.
Crasa indiferenţă
Cert este că la ora actuală, indivizi care au pus mana nu ştiu cum pe certificate de producători cumpără produse de la supermarketuri la preţuri mai mici şi le vand in pieţe cu adaos comercial destul de mare. Această practică este amendabilă potrivit legii cu sume cuprinse intre 5.000 şi 10.000 de lei. Cine insă aplică aceste amenzi? Unde sunt imputerniciţii prefectului şi ai preşe- dintelui CJ, unde este poliţia şi de ce speculanţii sunt protejaţi? Tot legea spune că ar trebui să existe pe toate produsele etichete pe care să fie scris: denumirea producătorului, ori-ginea produselor şi grupa de calitate. Nici aceste cerinţe nu sunt respectate. Unde mai pui că sub nasul autorităţilor, speculanţi „producătorii” afişează cu nesimţire că ceea ce vand este produs romanesc. Ei spun clienţilor naivi că roşiile sunt autohtone cand ele vin din Turcia că sacii de cartofi sunt de la Horoatu Crasnei, cand sunt aduşi din Polonia sau Ungaria la preţuri relativ mici. Instituţiile care ar trebui să-i protejeze pe producătorii agricoli dau dovadă de o indiferenţă crasă.
Perdanţi sunt producătorii agricoli
In ultimi ani zeci, dacă nu sute de persoane s-au imbogăţit pe spatele ţăranului roman, singurii pierdanţi fiind chiar producătorii agricoli. Majoritatea ţăranilor preferă să nu se mai deplaseze in pieţe din cauza costurilor de transport şi acceptand resemnaţi jocul spe-culanţilor le vand marfa direct din curte. Toţi şmecherii deţin certificate de producător obţinute in cardăşie cu primarii localităţilor. Mai nou ei vand fructe exotice de parcă ar fi producători. Cum acestea nu sunt in producţie le achiziţionează din angrourile din Zalău sau Cluj-Napoca, după care pun un preţ dublu pe ele şi le vand in pieţe. In mod paradoxal „băieţii deştepţi” au informatori peste tot, la poliţie, la organele de control şi cu un sfert de oră inaintea controa-lelor, pieţele se golesc şi aproape jumătate din tarabe răman goale. Căpuşele sunt anunţate şi fug.
Legea nu e respectată de nimeni
Hotărarea de Guvern nr.661/2001 este actul normativ care reglementează legislaţia privind acordarea certificatului de producător agricol şoi aplică sancţiuni primarilor care il acordă ilegal şi şefilor de pieţe care lasă speculanţii să comercializeze produse fără respectarea condiţiilor impuse. Eliberarea de către primar a unor certificate care nu corespund HG se sancţionează cu amenzi intre 5.000 şi 10.000 de lei; vanzarea fără certificat in pieţe atrage sancţiuni asupra şefilor de pieţe cu sume cuprinse intre 500 şi 2.500 de lei, iar producătorului i se interzice să mai comercializeze. Aşa spune legea…
Producătorul agricol – vacă de muls pentru „băieţii deştepţi”
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...