S-A FACUT CAT S-A PUTUT
Vremea capricioasa din aceasta perioada da batai de cap agricultorilor care mai au de infiintat culturi de primavara. Excesul de umiditate din sol, dar mai ales apa existenta pe unele parcele argiloase, impiedica o buna vreme posibilitatea de pregatire a terenului in vederea semanatului, cat a mai ramas. Potrivit unor estimari ale specialistilor de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj lucrarile de fertilizare, arat si semanat au intarziat doua saptamani si mai bine in cazul unor culturi. Pana in momentul redactarii acestor randuri au fost fertilizate 2500 de hectare cu grau si 115 hectare cu orz si orzoaica. S-au administrat aproximativ 7.000 de tone de gunoi de grajd. Ingrasamintele chimice sunt scumpe, fapt ce reduce considerabil aria lor de utilizare, dar si productiile obtinute-n vara si toamna
RESTANTE LA INSAMANTARI
Daca la cultura de cartof a fost acoperita intreaga suprafata planificata (5956 hectare) la floarea soarelui si la porumb situatia nu este tocmai roza. Din statisticile DADR Salaj rezulta ca doar 1700 de hectare au fost insamantate, din cele 2030 planificate. Oricat ar deveni vremea de favorabila, infiintarea culturilor de floarea soarelui nu mai poate fi efectuata. Este prea tarziu si samanta nu va mai ajunge la maturitate. Chiar daca perioada optima pentru insamantatul porumbului s-a incheiat in urma cu trei saptamani, o parte din restante mai pot fi recuperate daca se insamanteaza terenul cu soiuri timpurii. Pana la inceperea sezonului ploios din cele 21.756 de hectare planificate au fost insamantate in jur de 16.000 de hectare.
EXCESUL DE UMIDITATE
Aflandu-ne in domeniul productiei vegetale din aceleasi surse am aflat ca sunt arate in jur de 3500 de hectare. Momentan este pusa sub semnul indoielii posibilitatea insamatarii acestor terenuri ca urmare a excesului de umiditate. Posibila incalzire brusca a vremii ar produce pagube. Culturile de toamna pe care balteste apa s-ar sufoca in parte in lipsa interventiei imediate pentru a lasa excesul de umiditate sa se scurga in santuri. Suprafetele deja arate vor pierde apa si risca sa se intareasca excesiv, fapt ce ar impiedica realizarea patului germinativ. Punerea semintei intr-un teren plin cu bulgari nu asigura conditii optime de germinare si rasarire. Apar multe goluri, implicit densitate sub normele specifice. Directorul coordonator al DADR Salaj, Gabriel Rosan sustine ca indreptarea vremii ar putea permite recuperarea intarzierilor la semanat, dar cu scadere considerabila a productiilor care se vor obtine.