Prioritati – combaterea coruptiei din administratie si combaterea evaziunii fiscale. Parchetul are rezultate notabile, pacat ca nu are competente privind persoanele care ocupa functii de control si conducere la nivel de judet si municipiu
rn
In spatiul public nu se vorbeste mai niciodata de munca procurorilor, cei care trebuie sa aiba abilitati pentru a dovedi cele mai reprobabile fapte din societate. Procurorii sunt, in fond, cei care lupta pentru corijarea societatii, in zona in care sunt cele mai grave probleme.
rn
Procurorul sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Crin Bologa, a fost de acord sa faca cateva dezvaluiri despre munca anchetatorilor si rezultatele pe care acestia le au.
rn
Au fost judecati 20 de primari salajeni; avem
in judet si medici corupti si politisti condamnati
rn
"In ultimii ani, obiectivele prioritare ale Ministerului Public, ale Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, sunt combaterea coruptiei, combaterea evaziunii fiscale, protejarea mediului si a patrimoniului cultural.
In ceea ce inseamna combaterea coruptiei, in ultimii ani Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj si-a stabilit ca si strategie combaterea coruptiei din administratia publica, in special in ce priveste achizitiile publice, in sanatate, invatamant.
Drept urmare, in ultimii ani s-a dispus trimiterea in judecata a peste 20 de primari, majoritatea cazurilor fiind solutionate prin condamnare, iar o alta parte sunt in stare de judecata, plus functionarii publici implicati.
In domeniul sanatatii, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj au acuzat mai multi medici pentru comiterea infractiunilor de coruptie. Si in invatamant, un profesor unviversitar de la Universitatea Vasile Goldis Zalau a fost condamant la inchisoare. Inclusiv lucratori de la IPJ Salaj au fost condamnati in cazuri instrumentate de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj.
Precizam ca, in ceea ce priveste infractiunile de coruptie, Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj nu are competente cu persoane care ocupa functii de control si conducere la nivel de judet si municipiu", expune Crin Bologa.
rn
Parchetul Tribunalului Salaj este campion
pe plan national la prinderea evazionistilor
rn
In ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale in ultimii ani au crescut constat numarul faptelor descoperite si cercetate impreuna cu organele de politie. La fel, au crescut si sumele recuperate sau pentru recuperarea carora s-a instituit sechestru asigurator.
Spre exemplificare, in anul 2015 a fost retinut un prejudiciu de 3.768.682 lei, in 22 de cauze trimise in judecata. “n anul 2017 au fost trimise in judecata 27 de cauze, cu un prejudiciu de 14.589.992 lei, plus 73.210 euro. Iar in anul 2018 se pare ca vom acea cele mai mari sume recuperate de organele judiciare in dosare penale avand ca obiect infractiunea de evaziune fiscala, ne spune Crin Bologa.
In 2017, din cele 54 de cauze cu evaziune fiscala, 27 de dosare au fost trimise in judecata, ceea ce inseamna eficienta 50 la suta, cel mai mare procent dintre Parchetele din Ministerul Public din tara. Implicit, Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj este cel mai eficient parchet din Romania in combaterea evaziunii fiscale.
rn
Nici un criminal nu a scapat neprins de echipa condusa
de Bologa, iar dosarele procurorilor salajeni nu au scapari
rn
Crin Bologa spune ca cel mai important rezultat al mandatului sau si al echipei pe care o conduce este ca nici un criminal nu a scapat neprins.
Procurorii PT Salaj sunt profesionisti si fac dosare foarte solide, reiese si din analizele pe baza raportului Bancii Mondiale, in care aceasta a analizat rata achitarilor la nivel mondial.
Potrivit documentului, in Romania rata achitarilor la nivel de parchete locale si judetene este de 2 la suta. De aici rezulta ca procurorii din parchetele Ministerului Public au o foarte buna eficienta in instrumentarea cauzelor si un mic procent in cazul achitarilor.
In Salaj, potrivit aceluiasi raport al Bancii Mondiale, au avut loc doar cateva achitari si ne incadram in rata de pana la 2 la suta. De spus ca majoritatea achitarilor s-au dat din cauza dezincriminarii faptelor, atunci cand legea a fost schimbata si fapta nu mai exista. Doar in doua situatii in Salaj au fost achitari privind infractiunile de abuz in serviciu si conflict de interese.
rn
Crin Bologa – salajeanul din Dersida
care a facut din DNA Cluj cel mai
puternic Serviciu Teritorial al DNA
rn
Procurorul Crin Bologa este de loc din Dersida, comuna Bobota. A facut scoala generala la Dersida si liceul la "Simon Barnutiu", Simleu Silvaniei. Apoi a absolvit Facultatea de Drept la UBB Cluj, promotia 1995. Din 1995 pana in 1999 a fost procuror la Parchetul Judecatoriei Zalau. “ntre 1999 si 2005 a fost procuror criminalist la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj. “ntre 2005 si 2008 a fost procuror sef al DNA Cluj. Si e de subliniat aici ca, sub conducerea procurorului Crin Bologa, DNA Cluj a devenit cel mai bun Serviciu Teritorial al DNA. Din 2008 pana in 2012, Crin Bologa a fost procuror si procuror sef sectie la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj, iar din 2013 pana in prezent a fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj. “n acest an, procurorul sef Crin Bologa implineste 23 de ani vechime in magistratura.
rn
Parchetul din Salaj a primit in 2016 locul I pe tara
pentru cel mai tare dosar de coruptie instrumentat
rn
Crin Bologa este mandru de echipa de elita de la PT Salaj. Nu fara temei.
"Am organizat un colectiv deosebit, cu procurori onesti, competenti si foarte buni profesionisti. De exemplu, in 2016, un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj a fost apreciat ca cel mai important in combaterea coruptiei din Romania. Este cazul de la Var, cu furtul din rezervele de stat cu un prejudiciu de 3 milioane de dolari. Astfel, Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj a primit din partea Ministerului Public premiul I pe tara, exceptie facand dosarele DNA si DIICOT", ne spune prim-procurorul.