Procurorul de caz spune că cercetările continuă pentru a aduce dosarul in instanţă

imagine-articol0_49904

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia formulată de către procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj la decizia Curţii de Apel Cluj din 28 februarie de a nu-i aresta pe cei opt sălăjeni cu notorietate acuzaţi de corupţie în “Cazul Galiş”. 

Cei opt pe care procurorii i-au reţinut în februarie pentru 24 de ore şi i-au vrut arestaţi sunt oamenii de afaceri Ioan Galiş şi Ioan Huluban; vicepreşedintele Tribunalului Sălaj, Patriţiu Dărăban; consilierul judeţean Ioan Abrudan, director al Şcolii Gimnaziale Mihai Eminescu Zalău, fost inspector şcolar general; Galiş Malvina, fiica afaceristului Ioan Galiş; inspectorul vamal Dumitru Bode (fratele deputatului Lucian Bode); poliţiştii Fărcaş Marius şi Zaha Vasile.
“Nu cunosc încă motivele pentru care a fost respinsă contestaţia, dar cercetările continuă în vederea înaintării dosarului în instanţă. Contestaţia a fost respinsă numai pentru măsura arestului preventiv”, a declarat aseară pentru Graiul Sălajului procurorul de caz, Dan Bubuiug.

Cei opt nu reprezintă pericol social
La sfârşitul lunii februarie, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Cluj a respins propunerea de arestare preventivă a celor opt inculpaţi, motivând că probele sunt insuficiente şi irelevante. Unele dintre presupusele infracţiuni ale membrilor grupului au avut la bază interceptările telefonice ale SRI, probă de care nu s-a ţinut cont, fiind considerată neconstituţională. Apoi, spunea Curtea de Apel, în două dintre cazuri procurorii au demarat acţiunea la trei ani de la comiterea unora dintre presupusele fapte. Iar cererea de arestare preventivă a fost depusă la câteva luni de la sesizarea din oficiu a procurorilor. Acestea au fost câteva dintre motivele care i-au determinat pe magistraţi să nu-i considere pe inculpaţi pericole sociale şi să nu dispună măsura arestării preventive. Procurorii au contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi aceasta a decis împotriva arestărilor.

Acuzaţiile sunt ca şi pentru o organizaţie mafiotă
A trecut mai bine de o lună de zile de când procurorii DIICOT au descins la locuinţele oamenilor de afaceri Ioan Galiş şi Ioan Huluban, dar şi la vicepreşedintele Tribunalului Salaj, Patriţiu Dărăban şi la consilierul judeţean Ioan Abrudan. Cei patru amintiţi mai sus – alături de stop_coloana Galiş Malvina (fiica afaceristului Ioan Galiş), Dumitru Bode (fratele deputatului Lucian Bode) şi poliţiştii Fărcaş Marius şi Zaha Vasile – au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurori, cu propunere de arestare preventivă.
Chiar dacă a respins atunci arestarea preventivă, Curtea de Apel Cluj a decis ca Patriţiu Dărăban, Ioan Galiş şi Huluban să fie plasaţi sub control judiciar. Aceeaşi soluţie a dat-o şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Cei opt reţinuţi de procurori sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual, abuz în serviciu, fals intelectual, cumpărare de influenţă, complicitate la cumparare de influenţă, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu şi abuz în serviciu.
În rechizitorul procurorilor, inculpatul Dărăban Patriţiu, vicepreşedintele Tribunalului Sălaj, este acuzat că a primit de 15 ori mită de la afaceriştii Galiş şi Huluban, ale căror firme cereau intrarea în insolvenţă şi erau judecaţi chiar de Patriţiu Dărăban.
Judecatorul este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită în forma continuă şi abuz în serviciu.
Acuzaţii grave sunt aduse în acest dosar lui Bode Dumitru, care este inspector vamal, învinuit că a primit motorină ca să închidă ochii la afacerile ilicite ale lui Galiş şi Huluban cu produse petroliere.
Afeceristul Ioan Huluban este acuzat de instigare la dare de mită în formă continuată.
Malvinia Galiş (fiica lui Ioan Galiş) este acuzată de complicitate la cumpărare de influenţă şi complicitate la fals intelectual.
Lui Ioan Abrudan i se aduc acuzaţii de complicitate la constituirea de grup infracţional organizat şi de trafic de influenţă.
Cei doi poliţişti, Gheorghe Zaha şi Marius Fărcaş, sunt învinuiţi de constituirea unui grup infracţional organizat, de instigare la abuz în serviciu şi de instigare la fals intelectual.