Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj se declară solidari cu personalul auxiliar din instanțele de judecată și suspendă activitatea cu publicul pe perioadă nedeteminată. Decizia a fost luată la finele săptămânii trecute, cu unanimitate de voturi, în cadrul Adunării generale a procurorilor.
Procurorii au decis “însuşirea în integralitate a punctului de vedere exprimat de Consiliul Superior al Magistratuii prin adresa nr. 23701 din 14.12.2023 şi înaintarea unei solicitări către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii ca, în ipoteza în care se va materializa intenţia Guvemului de a
adopta ordonanţa de urgenţă în versiunea actuală, să uzeze de dispoziţiile art. 24 alin. 5 lit. f din Legea 305/2022, respectiv să sesizeze Curtea
Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională ivit între autoritatea executivă şi autoritatea judecătorească; suspendarea activităţii cu publicul pe perioadă nedeteminată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj; suspendarea activităţii procurorilor în sectorul de umărire penală şi în sectorul judiciar, excepţie făcând soluţionarea cauzelor urgente, respectiv participarea la şedinţele de judecată doar pentru cauzele apreciate ca fiind urgente în conformitate cu Hotărârea adoptată de Adunarea generală a judecătorilor de la Tribunalul Sălaj” .
Tot la finele săptămânii trecute, magistrații din cadrul Judecătoriei Zalău au anunțat amânarea judecării cauzelor pe durată nedeterminată, cu excepţia celor urgente, în materie civilă și penală.
Judecătorii solicită preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în calitate de ordonator principal de credite, să întreprindă demersurile necesare în vederea alocării fondurilor necesare plăţii integrale a drepturilor salariale stabilite prin acte administrative pentru personalul din cadrul Autorităţii Judecătoreşti, în contextul aprobării bugetului pentru anul 2024.
De asemenea, magistrații de la Tribunalul Sălaj și-au anunțat și ei sprijinul pentru personalul auxiliar din instanțe și au decis să suspende amânarea cauzelor până în data de 19 decembrie.
Protestele din instanțe au început în urmă cu o săptămână, ca urmare a intenţiei Guvernului de a nu aloca fondurile băneşti necesare pentru plata drepturilor salariale stabilite prin actele administrative emise în anul 2023 şi a drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti executorii, aferente tranşei scadente în anul 2023.
“Guvernul României, deşi este obligat să asigure respectarea hotărârilor judecătoreşti, a amânat executarea acestora prin eşalonarea plăţii drepturilor salariale pe o durată de 5 ani pentru ca acum, la finalul anului 2023, să intenţioneze să amâne pentru anul 2024 plata tranşei aferente anului 2023. De asemenea, s-a luat act de refuzul alocării sumelor necesare plăţii drepturilor salariale stabilite prin actele administrative emise în cursul anului 2023.
Aceste acţiuni nu afectează doar personalul auxiliar de specialitate şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti, ci întregul personal din cadrul sistemului judiciar, în contextul în care modificările legislative succesive au adus atingere statutului judecătorilor în componentele privind independenţa, stabilitatea şi predictibilitatea, generându-se o gravă criză de personal în cadrul sistemului, creşterea alarmantă a numărului funcţiilor neocupate şi scăderea atractivităţii profesiei de magistrat, corelate cu neluarea unor măsuri legislative eficiente care să asigure ocuparea posturilor vacante într-un termen scurt sau mediu, determinând în continuare supraîncărcarea judecătorilor în activitate, prelungirea duratei proceselor şi diminuarea calităţii actului de justiţie”, spun sindicaliștii.